2024. április 19., péntek

Párbeszéddel megoldható a kataszteri dolgozók sztrájkja

Zorana Mihajlović: Az intézetben mindenképp átfogó átszervezésre lesz szükség

A Köztársasági Földtani Intézetben felmerült gondokat párbeszéd útján is rendezni lehetne, nincs szükség munkabeszüntetésre – mondta tegnap Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes és építészeti miniszter. Arra szólította fel a kataszteri dolgozók érdekeit képviselő szakszervezeti vezetőket, gondolják át követeléseiket, mert nem szeretné, ha a tiltakozás politikai színezetet kapna.

Mint ismeretes, a földtani intézet dlgozói azért kezdtek sztrájkba, mert a közalkalmazottak legnagyobb létszámát korlátozó kormánydöntés értelmében a jelenlegi 2201 foglalkoztatott közül 123-ra elbocsátás vár.

– Nincs olyan probléma, amelyet párbeszéddel nem lehetne megoldani – nyomatékosította Zorana Mihajlović –, mert valamennyiünk érdeke az intézet megreformálása.

– A szerb állam eddig is sokat tett a kataszteri intézetért, és a jövőre vonatkozólag is vannak elképzelései. A Köztársasági Földtani Intézet a rendszer szívét képezi, és ha nem dolgozna, más sem működhetne a megfelelő módon – mondta.

Átfogó átszervezésre mindenképp szükség lesz, hiszen az építészeti minisztériumhoz is mintegy 30.000 megodatlan tárgy érkezett vissza, és ez arra utal, hogy a kataszter munkáján változtatni kell – tette hozzá a miniszter asszony.

A földtani intézet dolgozói kedd óta sztrájkolnak. Azt is követelik, hogy a jelenleg 207 időszakosan foglalkoztatott személy mellett még 571-et alkalmazzanak ideiglenes és idénymunkák végzésére.