Sfera snova i sfera želja

Direktor Novosadskog pozorišta, Valentin Vencel, govori o posledicama smanjenja budžeta u životu ovog pozorišta.

Mađar so

2015. december 17., 21:14 >> 2015. december 17., 22:14

Kommentek száma 0 

Smanjiće se, za najmanje 15 posto, budžet onih kulturnih ustanova čiji je osnivač grad Novi Sad. Zbog ove odluke Novosadsko pozorište, Srpsko narodno pozorište, Gradski muzej i Kulturni centar će biti prinuđeni da smanje svoje izdatke, što će se osetiti i u ponudi ovih ustanova.

- Prilikom planiranja budžeta, pozorišta koji se finansiraju iz gradskog budžeta, postoji jedna istorijski ukorenjena teškoća. Praktično, sezona svakog pozorišta znači dve budžetske godine. Zbog zakona o budžetu, budžet drugog dela sezone, produkcije koje se prikazuju između januara i juna, ni jedan rukovodilac teatra ne može da planira sa potpunom sigurnošću, jer taj period pripada sledećoj budžetskoj godini. Prema zakonu, direktor u prvoj polovini sezone ne bi ni smeo da pregovara sa umetnicima čije se gostovanje planira za drugu polovinu sezone. Istovremeno, svakome je jasno da se o ostvarivanju produkcije, koja bi se trebala prikazati krajem januara, sa izvođačima ne može pregovarati krajem decembra – kaže Valentin Vencel.

Od planiranog repertoara u Novosadskom pozorištu je već prikazan „Karneval“ u režiji Sorina Militarua, „Grupi“ u režiji Đerđa Hernjaka, u subotu će biti premijera predstave „Piaf marche“ koju režira i izvodi Kinga Mezei, a 15. januara se očekuje premijera „Malog princa“ u režiji Margarete Taboroši.

- Gomila izdataka je osigurana putem javne nabavke, ali se pregovori o javnim nabavkama ne mogu započeti dok ne bude odobren budžet. Kada pozorište objavi repertoar, onda je period od januara do juna, takoreći, sfera želja i snova, jer pozorišta ne raspolažu sa budžetom za sledeću kalendarsku godinu. I ove godine se dogodilo isto – objašnjava direktor.

- Postoji veliko razumevanje za materijalno stanje države, i to ne samo u Novosadskom pozorištu već i u drugim kulturnim institucijama koje se finansiraju iz gradskog budžeta. Samo po sebi, to smanjenje od 15 posto i ne bi bilo toliko veliko ukoliko se tih 15 posto ne bi odnosilo na izdatke za produkcije. To znači da se za tih 15 posto moraju smanjiti izdaci za nove predstave. Iako se ne oduzima od izdataka za održavanje, pogoršavaju se materijalni uslovi naše osnovne delatnosti. Time se paralelno smanjuju i autorski honorari umetnika evropskog ranga – objašnjava Vencel.

- Postavlja se pitanje da li ćemo izdatke svake produkcije smanjiti za 15 posto ili ćemo se odreći nekih predstava većih materijalnih zahteva. Nismo radi da kvalitet svake predstave istrpi posledice štednje i zbog toga smo odlučili da će „Životinjska farma“ izostati sa repertoara i da ćemo umesto planiranih šest premijera održati samo pet. Zbog očekivanog rebalansa gradskog budžeta verovatno ćemo sredinom marta dobiti manju sumu od koje ćemo moći postaviti materijalno manje zahtevnu produkciju. U ovom pravcu već sad pregovaramo sa Savezom vojvođanskih dramskih umetnika – kaže direktor.

- Zaista jeste vest da se za 15 posto smanjuje budžet kulturnih institucija, ali je i vest da je grad Novi Sad dospeo u najuži krug u takmičenju za Evropski glavni grad kulture. Takođe jeste i vest da se sledeće godine namerava smanjiti i plata radnika u javnom sektoru za čitavih 12 ili 13 procenata – ukazao je Valentin Vencel.


!A cikkhez nem tartozik képgaléria.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége