2024. április 24., szerda
OLIMPIA – 2024

Orbán: Budapest kész megragadni a NOB által teremtett esélyt

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (jobbról) egy kisplasztikát ad át Borkai Zsoltnak, a MOB elnökének a fennállásának 120. évfordulóját ünneplő Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ünnepi közgyűlésén (fotó: MTI)

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (jobbról) egy kisplasztikát ad át Borkai Zsoltnak, a MOB elnökének a fennállásának 120. évfordulóját ünneplő Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ünnepi közgyűlésén (fotó: MTI)

Budapest kész megragadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által teremtett esélyt a 2024-es ötkarikás játékok rendezésére – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megalakulásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen Budapesten.

A kormányfő azt mondta: a rendezésre pályázó MOB mögött széles a nemzeti összefogás, ezért ez „össznemzeti ügy”, a kormány pedig mindenben támogatja a testületet. Orbán kijelentette, Magyarország nemcsak az első budapesti, hanem az első közép-európai nyári játékokat szeretné megrendezni „35 évvel azután, hogy az ország lerázta magáról az elnyomás béklyóit, és kivívta a szabadságát”. Hozzátette, hogy Budapest ennek megfelelően az egész közép-európai régió „szimbólumaként” száll harcba a rendezésért.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a NOB által tavaly decemberben elfogadott, az olcsóbb és gazdaságos olimpiákat előirányzó Agenda 2020 reformprogramot úgy értelmezi, hogy az „karnyújtásnyira hozta azt az álmot, amely egyidős a MOB-bal, azaz azt, hogy 2024-ben Budapesten lobbanjon fel az olimpiai láng”. Hozzátette, hogy az Agenda 2020 teret enged azoknak a városoknak, amelyek eddig csak minimális eséllyel szállhattak versenybe a rendezésért a hatalmas és erős metropoliszokkal szemben.

Történelmi ez az esély, Budapest pedig kész élni vele” – mondta a miniszterelnök.

Thomas Bach, a NOB elnöke arról beszélt, hogy a MOB megalakulásának 120. évfordulója az egész ötkarikás mozgalmat tekintve is mérföldkő. A német sportvezető emlékeztetett a magyar olimpiai mozgalom hagyományaira és az újkori játékokon elért sikereire, valamint arra a „szilárd alapon nyugvó barátságra”, amely a magyar és a nemzetközi bizottság között kialakult. Thomas Bach kiemelte: a NOB reformprogramja, az Agenda 2020 a városok igényeihez alkalmazkodik, és ennek az az üzenete, hogy olyan országoknak is lehetőségük nyílik az olimpiarendezésre, mint Magyarország, és olyan városoknak is, mint Budapest. A NOB első embere Pierre de Coubertin-díjat adott át Borkai Zsoltnak, a MOB elnökének. A NOB 2017-ben, Limában jelöli ki a 2024-es olimpia házigazdáját