2024. április 24., szerda

Kelebián magyar művelődési egyesület alakult

Mintegy 60-an álltak a kelebiai Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület mögé – Az eddigi kulturális események felkarolásán kívül új rendezvények, csoportok létrejöttét is szorgalmazzák

A búcsú köré szervezett események, az operettgála, kiállítások, a szüreti napok, magyar táncház, néptánccsoport működése... Kulturális eseményekben eddig is bővelkedett Kelebia. A programok, a tartalom adottak voltak, és novemberben vetődött fel az igény, hogy egy magyar művelődési egyesület alakuljon ezeknek a már beindított és már jól működő kulturális eseményeknek a koordinálására, felkarolására, továbbgazdagítására. Ekkor életre is hívták a Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesületet, melynek elnöke Paskó Csaba plébános lett, és amelynek nyilvánosságra léptetése egy nagy sikerű gospelkoncerttel történt meg.

– Kelebiai szülők kerestek meg, akik elmondták, hogy a maguk és a gyerekeik jövőét is szeretnék tartalmas, iskolán kívüli programokkal is gazdagítani. Össze is hívtuk az érintett kelebiai lakosokat, akik egyértelműen támogatták az egyesület létrejöttét. Az alakuló közgyűlésen mintegy hatvanan voltak, és azóta is folyamatos a betagosodás. Én vállaltam az elnökséget, de nyilván ez csak egy átmeneti időszak, segítek megtanulni pályázni, elszámolásban szeretnék a segítségükre lenni, de az alelnök, Huber Erika már eddig is aktív volt a szervezésben, és fontosnak tartja, hogy a művelődési egyesületben aktívan jelen legyen, megtanulja a pályázási procedúrát is, így idővel esetleg ő is átveheti az elnökséget – mondta Paskó Csaba. – Természetesen új ötletekre, új programok létrehozására is nyitottak vagyunk. Szeretnénk megszólítani az idősebb korosztályt is, akár népdalkórussal vagy kézműves-foglalkozásokkal. Mindenképpen szeretnénk a Vackor táncegyüttest felkarolni, támogatni, tervet készíteni a következő évi fellépéseikre. Tavasszal is lesznek programok, például anyák napi rendezvény. Úgy gondolom, hogy ha csak megőrizzük a már eddig meglévő eseményeinket, és ha ezeket mind komolyabb tartalommal töltjük meg, már akkor nagyon sokat elérünk. Mindezt úgy, hogy végre van lehetőség majd pályázni is, így esetleg anyagi hátteret is tudunk majd biztosítani, hogy ezek a rendezvények biztosabbak és sikeresebbek legyenek.

A gospelkoncertre több mint 150 jegyet adtak el, a bevétel a művelődési egyesület kezdő tőkéjeként lefedi majd a bejegyzéssel járó költségeket, a logó megszerkesztését, a pecsét elkészítését.