2024. április 19., péntek

Az uniós vízumkényszer fenntartása miatt tiltakozásra szólította fel a koszovóiakat Thaci

Békés tiltakozásra szólította fel a koszovóiakat Hashim Thaci miniszterelnök-helyettes szerdán azért, mert az Európai Unió még mindig nem szüntette meg a vízumkényszert Pristinával szemben - számolt be róla a koszovói sajtó szerdán.

Hashim Thaci szerint Koszovó minden feltételt teljesített ahhoz, hogy eltöröljék a vízumkényszert (Fotó: Beta)

Hashim Thaci szerint Koszovó minden feltételt teljesített ahhoz, hogy eltöröljék a vízumkényszert (Fotó: Beta)

A politikus úgy fogalmazott, a megmozdulás mottója lehetne az is: "kétmillióan az igazságtalanság ellen". Szerinte ugyanis Koszovó minden feltételt teljesített ahhoz, hogy eltöröljék a vízumkényszert, a lépés elmaradása pedig veszélyeztetheti a térség stabilitását is. "A koszovói állampolgárok kérhetnek kettős állampolgárságot a térség országaiban: az albánok Tiranában, a szerbek pedig Belgrádban" - hangsúlyozta Hashim Thaci utalva arra, hogy a vízumkényszer alól más módon is kikerülhetnek a koszovóiak, ha az EU nem lép hamarosan.

Egy nappal korábban Hashim Thaci szintén éles bírálatot fogalmazott meg az Európai Unióval kapcsolatban, szerinte Brüsszelben nincs kellő jóindulat Pristina iránt. Mint mondta: a vízumkényszer fenntartása diszkriminatív Koszovóval szemben, és csak a helyi szélsőségek felerősítését segíti elő.

Hashim Thaci ugyanakkor szerdán hozzátette: várhatóan már a következő esztendő elején megszületik ez a döntés, a késlekedés azonban keserűségre ad okot.

A koszovói kormány nem véletlenül csalódott, korábbi brüsszeli üzenetek miatt szinte biztosra vették, hogy az idei év végéig eltörlik a Koszovóval szembeni vízumkényszert. Ez talán ellensúlyozhatta volna a kudarcot, hogy az országot nem vették fel az UNESCO-ba. Ugyanakkor a feszült belpolitikához a diplomáciai sikertelenségek mellett az is hozzájárul, hogy az ellenzék szeptember óta akadályozza a parlament munkáját, valamint hogy meg kell alakítani a háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróságot, amely az 1998-99-es koszovói háború idején a szerb karhatalom ellen harcoló Koszovói Felszabadítási Hadsereg tagjainak bűncselekményeket vizsgálná.