2024. április 19., péntek

Politikai győzelem Iránnak a NAÜ vizsgálatának vége

Politikai győzelem Teherán számára, hogy lezárult a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Irán korábbi atomprogramjaival kapcsolatos vizsgálata - mondta szerdán Hasszán Róháni iráni elnök.

Róháni úgy nyilatkozott: Teherán a következő két hétben teljesíteni fogja az ország atomprogramjáról szóló ENSZ- egyezmény utolsó feltételeit is, így a közel-keleti állam elleni szankciók január 22-ével megszűnhetnek.
A NAÜ kedden zárta le hivatalosan is vizsgálatát, amely arra vonatkozott, hogy Irán a múltban tett-e erőfeszítéseket nukleáris fegyverek kifejlesztésére. Az ügynökség egy december elején közzétett jelentésben megállapította, hogy a közel-keleti állam korábban végzett ilyen irányú kutatásokat, azonban 2009-től kezdődően nem találták ennek nyomait. Ugyanakkor Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója megjegyezte, hogy ügynökségének vizsgálata nem tudta minden részletében feltárni Irán korábbi tevékenységét ezen a téren.
A határozat Irán számára azt jelentheti, hogy 2016 első negyedévétől fokozatosan feloldhatják az ország elleni gazdasági büntetőintézkedéseket, vagyis a kőolajembargót és a banki tranzakciókat bonyolító SWIFT rendszerből történt kizárását.
Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) július 14-én Bécsben kötötték meg a Teherán atomprogramjának korlátozásáról szóló egyezményt. A megállapodás célja annak szavatolása, hogy Irán nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, amiért cserébe a nemzetközi közösség a perzsa állam elleni szankciók fokozatos feloldását vállalja. Teherán az atomalku értelmében korlátozza nukleáris tevékenységét, így egyebek között tíz éven belül a jelenlegi 19 ezerről nagyjából 6 ezerre csökkenti az urándúsításhoz használatos centrifugái számát.