2024. április 20., szombat
NÉMETORSZÁG

A németek nagy része szerint a sajtó egyoldalúan számol be a menekültválságról

Németországban a lakosság jelentős része szerint a sajtó egyoldalúan számol be a menekültválságról egy szerdán ismertetett felmérés szerint, amely azonban azt is kimutatta, hogy az egyoldalúságot érzők aránya csökkent, a kiegyensúlyozottságot tapasztalók aránya emelkedett október óta.

Az Allensbach közvélemény-kutató intézet adatai szerint a lakosság 41 százaléka egyoldalúnak, 36 százaléka kiegyensúlyozottnak tartja a menekültválságról szóló sajtóbeszámolókat. Októberben ez az arány 47:32 volt. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy pontos kép bontakozik-e ki a sajtóból a menedékkérők összetételét - például az egyedülálló fiatal férfiak és a gyermekes családok arányát, vagy éppen a menekültek képzettségét - illetően, a reprezentatív felmérésben megkérdezettek 53 százaléka nemmel válaszolt, és csak 25 százalék gondolja, hogy a német média pontos képet ad a menekültek több mint egymilliós tömegének összetételéről. Továbbá a németek 41 százaléka szerint a menekültek beáramlásával kapcsolatos negatív véleményeket figyelmen kívül hagyja a média.

A sajtóban megjelenő összes témát együttvéve azonban a német lakosság többsége, 52 százaléka elégedett a tudósításokkal, és 81 százalék szerint jó a német sajtó színvonala. A németek több mint kétharmada, 69 százaléka rendszeresen tájékozódik a közszolgálati televíziók műsoraiból, 55 százalékuk tájékozódik rendszeresen a nyomtatott sajtóból, illetve abból is, míg a rendszeresen rádiózók aránya 50 százalék, a kereskedelmi televíziók adásai révén rendszeresen tájékozódó németek aránya 36 százalék, és 21 százalék a napi híreket az internet révén fogyasztók aránya a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban ismertetett felmérés szerint.