2024. március 29., péntek

Magánnyomozó tanfolyamot hirdetett a belügyi tárca

Szerbiában a magándetektívek csak akkor vállalhatják az ügyek felgöngyölítését, ha rendelkeznek a belügyminisztérium által kiadott jóváhagyással, szertifikátummal, amelyet egy meghatározott képzés elvégzése után kaphatnak meg. A problémát az okozta, hogy eddig nem volt ilyen tanfolyam, a hír pedig az, hogy januárban első ízben megszervezik.

A nyomozókról szóló törvény 2013-ban lépett életbe, és előirányozta, hogy ezzel a munkával csak azok a személyek foglalkozhatnak, akik rendelkeznek a belügyi tárca már említett felhatalmazásával, amelyet egy specializációs képzés elvégzése után kapnak meg. A gondot csak az okozta, hogy a jogszabály hatályba léptetése óta az illetékes tárca nem tartotta meg ezeket a tanfolyamokat. Úgy tűnik azonban, hogy az érdeklődők végre megkezdhetik a képzésüket, ugyanis a belügyminisztérium meghirdette a pályázatot, amelyre az érdekeltek december végéig jelentkezhetnek. A tanfolyamokat január második felében tartják.

Dr. Dragoljub Tatomirović, a csempészet és a hamisítás elleni küzdelem munkacsoportjának egykori vezetője, valamint az egykori Jugoszlávia egyik első bűnügyi nyomozó magániskolájának alapítója szerint igény mutatkozik ezekre a kurzusokra, viszont a munkát nem úgy kell elképzelni, ahogyan a bűnügyi vagy akciófilmekben látjuk.

– Sok esetben nem komoly ügyekről van szó. Az is előfordul, hogy például egy cég vezetősége azért bérli fel a detektívet, hogy figyelje, mit csinálnak és miként teljesítik feladataikat a dolgozók a vállalatban, amikor a cégvezetés nincs jelen – magyarázta a szakértő.

A belügyminisztérium által meghirdetett tanfolyamra olyan felsőfokú végzettségű szerbiai állampolgárok jelentkezhetnek, akik fizikailag és szellemileg is megfelelnek az elvárásoknak. A érdekeltek biztonsági vizsgálaton is átesnek, ezenkívül különböző tantárgyakból is vizsgázniuk kell.

Az érdeklődők jelentkezésüket a belügyminisztériumban adhatják le, a képzést pedig január 18-ától 29-éig tartják meg a belügyminisztérium épületeiben.

Az 24 óra internetes újság eddigi ismeretei szerint Szerbiában is megéri nyomozással foglalkozni, hiszen az órabér 15–30 euró, ha például egy illetőt kell követni. Ez kifizetődő vállalkozás lehet, ha figyelembe vesszük, hogy egyes esetekben akár napokig eltarthat a munka.