2024. március 29., péntek

Nehéz, de nem megvalósíthatatlan cél

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat továbbra is a munkanélküliség csökkentésén dolgozik

A harmadik negyedév adatai szerint Szerbiában a munkanélküliség 16,7 százalékos, a cél pedig az, hogy a következő két évben ez az érték visszaszoruljon 15 százalék alá – nyilatkozta Zoran Martinović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat igazgatója. Megítélése szerint nehéz a fent megfogalmazott célt elérni, viszont nem lehetetlen, mivel a tavalyi szinthez képest az idén is 1,4 százalékkal estek a munkanélküliség mutatói.

Martinović elmondta, ez év novemberében a hivatal jegyzékében 717.324 munkanélkülit tartottak számon, 4.158 személlyel kevesebbet, mint az előző hónapban. Arról azonban egy szót sem ejtett, hogy közülük például hányan hagyták el az országot a vizsgált időszakban.

Azt is elmondta, hogy a foglalkoztatottság serkentésére a következő évben az állam 3,3 milliárd dinárt irányozott elő.

Nenad Ivanišević, a munkaügyi tárca államtitkára is arról beszélt, hogy a következő két évben a munkanélküliséget 15 százalék alá kell visszaszorítani, és szavatolta, hogy a minisztérium mindenben segíteni fogja a munkaközvetítők munkáját.

Nem biztos, hogy a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatnak könnyű dolga lesz céljainak megvalósításában, hiszen a közszférában dolgozók maximális számáról szóló határozat esetükben is látszámleépítést irányozott elő. A munkaközvetítő háza táján is elbocsátások várhatók, összesen kilencven alkalmazottnak kell búcsút inteni.

Martinović elmondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy a szolgálat egyes irodáit felszámolják, csupán az eddigi 1740 dolgozó helyett 1653-an végzik az eddigi teendőket. Az igazgató megjegyezte, a munkaközvetítő szolgálat célja, hogy minden önkormányzatban maradjon kirendeltsége, hiszen ez nagyban serkenthetné a foglalkoztatottságot.

– A döntés értelmében csökkentjük dolgozóink számát, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy fiókintézményeink száma ne csökkenjen – nyomatékosította az igazgató, aki megjegyezte: lehet hogy van munkaerő-felesleg a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatban, csak az a gond, hogy már most kevés az igazi szakember. Mintegy 1300 munkanélkülire egy tanácsadó jut.