2024. április 19., péntek

Mennyiből él egy átlagos háztartás?

Nagyobb a kiadás, mint a bevétel

Egy-egy szerbiai háztartásnak az idei év harmadik negyedében átlagban havi 58.331 dinár bevétele volt, névlegesen 3,5 százalékkal több, mint a második negyedévben, de 0,8 százalékkal kevesebb az év elejéhez viszonyítva – közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Egy-egy háztartás átlagos kiadása, amit elsősorban a létfenntartó költségekre fordított, 58.644 dinárt tett ki, nominálisan 1,4 százalékal volt több, mint az első félévben, de 2,7 százalékkal kevesebb, mint az első negyedév végén.

A bevételek legnagyobb része, 46,8 százaléka, rendes munkaviszonyból származott, nyugdíjakból 30,7 százalék, a mezőgazdasági termelésből a vadászatból és a halászatból 6,8 százalék. A természetbeli bevételek 4,5 százalékot tettek ki, a szociális biztosításból eredő bevételek 3,3 százalékot, a munkaviszonyon kívül szerzett jövedelem pedig 3,1 százalékot.

A kiadások oldalán a legtöbb pénzt, a jövedelem átlag 35 százalékát, egy-egy háztartás élelmiszerre és üdítőitalra költi. Rezsiköltségre, ivóvízre, villanyáramra, földgázra és más üzemanyagra a bevétel 15,6 százalékát fordítják, szórakozási és művelődési programok megtekintésére 6,1, egyéb személyes tárgyakra és szolgáltatásra pedig a pénz 5,6 százalékát, távközlési kapcsolattartásra 5,4, ruházati cikkekre 4,8, lakásfenntartásra és háztartási berendezések vásárlására pedig a jövedelem 4,6 százalékát költik.

A kimutatás 1636 háztartás megkérdezése alapján készült el.