2024. április 19., péntek

A fiatalok és a helyi színek

VI. Papp Dániel-emlékest Bácskossuthfalván – Átadták a fogalmazás-, esszé- és novellaíró pályázat díjait

A Moravicai Értelmiségi Fórum hatodik alkalommal szervezett emlékestet Papp Dániel író emléke előtt tisztelegve, és hirdetett esszé-, novella- és fogalmazásíró pályázatot a vajdasági magyar anyanyelvű felsős általános iskolások, valamint középiskolások számára.

Fotó: Ispánovics József

Fotó: Ispánovics József

Az általános iskolások számára megadott témák között szerepeltek például Az akácfa titka és a Por és sár javasolt címek, a középiskolások Hazánk-e a nagyvilág?, A gyökeret eresztett akác, valamint a Papp Dániel és a szülőföld címre írhattak esszét, vagy novellát szabadon választott témában, de kötődniük kellett a helyi színekhez. A díjkiosztásra a Papp Dániel tiszteletére szervezendő emlékesten kerül sor a hétvégén Bácskossuthfalván. Az est keretében mgr. Törteli Telek Márta, dr. Novák Anikó és dr. Ispánovics Csapó Julianna tartott előadást.

Az ősz folyamán meghirdetett irodalmi pályázatra több mint 120 pályamű érkezett. A szabadkai Berényi Zita, a szentesi Répás Erika magyartanárok és a topolyai Lódi Gabriella PhD-hallgató összetételű zsűri értékelése alapján a következő eredmény született: az 5. és 6. osztályosok kategóriája: 1. Mári Alex (Bácskossuthfalva, Id. Kovács Gyula Á. I.), 2. Mátéffy Dorottya (Topolya, Csáki Lajos Á. I.), Apró Stefánia (Topolya, Csáki Lajos Á. I.), 3. Császár Viola (Horgos, Kárász Karolina Á. I.), Novák Martin (Nagykikinda, Fejős Klára Á. I.).

7. és 8. osztályosok: 1. Hegedűs Kristóf (Topolya, Csáki Lajos Á. I.), 2. Éter Máté (Topolya, Csáki Lajos Á. I.), 3. Zajác Fanni (Bácskossuthfalva, Id. Kovács Gyula Á. I.).

Középiskolások: 1.Váradi Ibolya, 2. Hulala Nikoletta, mindketten a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola tanulói, 3. Morvai Árpád, Szabadka, Paulinum Püspökségi Gimnázium.

A rendezvény megszervezését a Bethlen Gábor Alap, a Szekeres László Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya község önkormányzata, a bácskossuthfalvi helyi közösség és a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi – Nemzeti Kisebbségi Tikárság támogatta.