2024. április 25., csütörtök

Érkeznek az adóvégzések

A magyarkanizsai községben 20 és 70 dinár közötti négyzetméterenkénti földáron fizetnek

A magyarkanizsai önkormányzat költségvetési, pénzügyi és helyi adóigazgatási osztálya megkezdte az adóvégzések kézbesítését, az idei változásokról Domonkos Tibor osztályvezető számolt be.

– A közigazgatási hivatal a postával kötött szerződést, így az ő szakembereik kézbesítik a végzéseket. Az előző évekkel ellentétben idén más módon történik a kézbesítés, az adóvégzést borítékban kapják, és aláírásukkal igazolják, hogy megtörtént az átvétel – mondta Domonkos, aki ismertette az idei évre vonatkozó változásokat az adó összegére vonatkozóan.

– Az önkormányzat által meghozott rendelet alapján a mezőgazdasági földterületek osztályozását nem a kataszteri községi osztályozás szerint végeztük, ahogy tavaly, hanem a köztársasági földmérő intézet nyilvántartása szerint, a földterületek minőségének alapján. Így az első osztályú földterületek után négyzetméterenként az átlagos piaci ár 70 dinár, a másodosztályú után 65, a harmadik 60, a negyedik 50, az ötödik 35, a hatodik 25 és a hetedik osztályú földterületek után 20 dinár. Korábban ez az ár 78 és 23 dinár között volt, tehát idén valamivel csökkent. Az összes többi ingatlanra vonatkozó érték és adat nem változott az előző évhez képest. Az idén meghozott, 2016-ra vonatkozó rendelet szerint viszont csökken a második zónába tartozó ingatlanok átlagos piaci ára. Változás már megjelenhet most is, az egy évre vonatkozó amortizáció nagyságával csökkenhet az értéke az adott épületnek, illetve mindazok, akik az általunk kikézbesített négy adólapot rendszeresen befizették, nem tartoznak ennek a végzésnek a befizetésével – mondta Domonkos.