2024. április 24., szerda

Már Albániában is megjelentek az illegális bevándorlók

Albániába tolódik át a migránsok egy részének útvonala annak nyomán, hogy a macedón hatóságok lezárták a görögországi határt a gazdasági bevándorlók előtt - hívta fel a figyelmet kedden a macedón média, amely beszámolt arról, hogy előző nap egy 12 fős marokkói csoportot tartóztatott fel az albán rendőrség.

A Time.mk internetes portál szerint az elfogott menekültek azt állították, hogy athéni lakosoktól értesültek az új útvonalról, amely Görögországból Albániába, onnan pedig Montenegróba vagy Olaszországba vezet. Informátoraik még albán kapcsolatokkal is ellátták őket. Az albán belügyminisztérium a marokkóiak elfogása után a határellenőrzés szigorításáról döntött.
Macedónia november közepe óta csak szíriai, iraki és afgán menekülteket enged be területére, az összes többi embert a gazdasági migránsok közé sorolja, tekintet nélkül arra, miért hagyták el hazájukat. A görög-macedón határon így azóta több ezren rekedtek, és rendszeresek a menekültek és a rendőrök közötti összetűzések. Az utóbbi hetekben sokan hamisított szíriai útlevéllel próbáltak meg továbbutazni.