2024. április 25., csütörtök
IV. MENYHALFOGÓ A TISZAI 63-ASON

Két nap csúcsbuli néhány menyhalért

A gasztronómiai tornamutatványok miatt a rendezvényt fogyókúrázóknak nem ajánljuk – Ahol a zsákmányközpontú horgászás helyett a jó hangulat uralkodik – Hét országból érkeztek versenyzők a Tisza-partra, hivatalos vébéhez mennyi kell?

Ha valaki december közepén szervez a szabad ég alatt zajló kétnapos rendezvényt, annak tegeződő viszonyban kell lennie az időjárásért felelős valamennyi szenttel. Különösen akkor, ha ez egymás után négyszer is sikerül neki. Mert a törökbecsei menyhalfogót szervező Vodomar 05-nek ennyiszer sikerült. Egyre több részvevővel és látogatóval, valamint – ezen a hangsúly – újabb és örökösen visszajáró külhoni vendégekkel.

A szervezők csak futólag tették fel a kérdést – önmaguknak, hiszen másnak semmi köze ehhez –, hány országnak kell képviseltetnie magát egy sporthorgász-rendezvényen, hogy azt világversenyként könyveljék el? Tekintettel arra, hogy ilyen temájú versenyt – sem kevesebb részvevővel, sem rövidebb ideje, többel/régebben végképp – másutt nem szerveznek, a zsinórban negyedszer megtartott törökbecsei verseny bízvást minősíthető világbajnokságnak. Tekintettel arra, hogy a rendezvény szervezésében példa értékű, hangulatában utánozhatatlan, ezért látogatottsága növekszik. Mert versenyszerűen fellépni szabad, de bulizni kötelező. A szélrózsa minden irányából idesereglők közös nevezője, hogy a más vidékről érkezőkkel, más nyelvet beszélőkkel, más szokásokat magukkal hozókkal azonnal megtalálják a közös hangot. Minden bizonnyal azért, mert étellel és itallal fűszerezett örömmel köszöntik azokat, akikkel évente egyszer – itt! – találkoznak. Kezdődik mindez pénteken, tart szombaton délelőtt, a délutáni tényleges versenykezdetet követően sem szűnik meg, aztán szombaton késő éjszakáig folytatódik.

Gondoljuk, reméljük, hisszük..., hogy a rendezvényt azért támogatják az időjárásért meg egyebekért felelős égiek, mert a minden másért felelős földiek sem akarják elrontani.

Kezdődött a menyhallal, mert a törökbecsei gát alatt télidőben ez a divathal. Zsákmányolása ürügyén jöttek össze barátkozni olyan emberek, akik menyhalat másutt is foghattak volna. A többi már folytatás.

Pénteken, a bejelentkezést követően a szervezők akváriumba helyeztek egy minta-menyhalat, jelezve: ilyent illik fogni. A mezőny kisebb hányada levonult a Tisza-partra azzal a céllal, hogy felvegye a kapcsolatot a hallal. Akadt egy, a nagykikindai Bogoljub Kovačević, akinek sikerült kettőt is fogni. De!

A parton bográcsokban rotyogott ez meg az, és szólt a zene. Aztán egyszerre szombat lett, amely bánáti disznótorral kezdődött a Tisza bácskai oldalán. És továbbra is szólt a zene. A beodrai tamburásokat šidi rezesek követték, helyenként harmonika szólt, időként pedig a rendezvény újoncai, az érsekújváriak (Felvidék) vették át a szót. Zenében és főzésben/sütésben egyaránt.

Valamikor délután 56 versenyző, közülük négy hölgy, levonult a Tisza-partra, hogy eleget tegyen a rendezvény horgászati részének, és menyhalat fogjon. Nem ment!

Kilón túli süllő akadt a horogra akárhány (háromig számoltuk), meg rák is, de menyhal egy se. Aztán a kiskunhalasi Borbás Zoltán előbűvölt egyet. A pályán végigsöpört a hír, van végre menyhal. Majd vége lett a versenynek, anélkül, hogy újabb menyhal zsákmányolásáról esett volna szó. Éppen ezért említés nélkül maradt az is, hogy Borbás még egy menyhalat fogott negyed órával a verseny lefújása előtt. Magával vitte, hogy eredményhirdetéskor a szállodában diadalmasan felmutassa, kettőt is sikerült fognia, míg a többieknek egyet sem. De!

Eredményhirdetéskor derült ki, hogy más is – Rózsa László – fogott értékelhető halat. Ekkor Borbás immár érvelés céljával mutatta fel a zsákmányát. Elfogadták, de... A hivatalos sorrenden már nem változtattak, maradt a második. De kiérdemelte a legnagyobb hal zsákmányolásáért kijáró elismerést, és azonnal kikiáltották a menyhalfogó világbajnokság abszolút győztesének is. Ez ellen panasza senkinek se volt. Ahol nem a zsákmány az elsődleges cél, és ahol az időjárásért felelős szentekkel is tegeződő viszonyban vannak, ott ennél meredekebb ügyeket is gördülékenyen el tudnak boronálni. Ezért itt nincs volt vendég, hanem csak új, meg visszajáró.