2024. április 25., csütörtök
TENISZ 2015

Novak fokozná a tökéleteset

Nehéz feladat vár Novak Đokovićra 2016-ban a csaknem tökéletes 2015 után. Nem lesz könnyű ismételni, viszont egészen bizonyos, hogy a világelső szerbiai nemcsak azon töri a fejét, hogy újabb hasonló sikeres esztendeje legyen, hanem még annál is többet akar. A 2016. év ugyanis komoly lehetőségeket tartogat. Novakot elsősorban a Roland Garros, az egyetlen még hiányzó Grand Slam-torna érdekli, amelyen a két utóbbi esztendőben döntőt veszített, és ebben a rangban van a riói olimpia is, amelynek versenyét a neki leginkább megfelelő talajon tartják meg. Ha e két titulust megszerzi, minden egyéb már csak másodlagos, bár Đoković egyetlen titulust sem enged át egykönnyen, s esetleg Cincinnatiben is ráhajt a trófeára, ott ugyanis már öt döntőt vívott, és valamennyi esetben vesztesként hagyta el a pályát.

A pillanatnyi erőviszonyok szerint Đoković legnagyobb riválisai, mint eddig is, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray és Stan Wawrinka lesznek. Nem kell kizárni annak lehetőségét sem, hogy a többiek közül is valaki felnő a feladathoz, bár azt nem kellene remélni, hogy azok a jelenlegi második hullámból (Ferrer, Nisikori, Berdych, Gasquet, Tsonga, Čilić és Anderson) kerülnek ki. Idei hat veresége közül Novak ötöt a fenti négyes tagjaitól szenvedett el, ezenkívül pedig csak a szervakirály Ivo Karlović győzte le Dohában, ahol a világelső az új idényt is kezdi január 4-én – ez a két héttel későbbi Australian Open főpróbája lesz.

Đoković 2015-ben 16 585 pontot gyűjtött, 21 592 125 dollárt keresett, zsinórban 15 döntőt játszott, 11 tornát nyert meg, három GS-t, csúcsot jelentő 6 tornát az 1000-es sorozatból és az évzáró mestertornát is. 2016-ban Miamival bezárólag a kemény pályás idény első részében 4340 pontot véd.

Murray 2015-ben 8945 pontot gyűjtött, 8 215 153 dollárt keresett, három tornát, közötte két 1000-est és Davis-kupát nyert, további három döntőt veszített. Jövő év elején 2365 pontot véd.

Federer 2015-ben 8265 pontot gyűjtött, 8 622 892 dollárt keresett, hat tornát nyert, közöttük Cincinnati volt a legrangosabb. Öt nagy döntőt veszített, valamennyit Đoković ellen, és Miamival zárva 1455 pontot véd.

Wawrinka 2015-ben 6865 pontot gyűjtött, és 6 570 265 dollárt keresett. Győzött a Roland Garroson és még három tornán. Ő a jelzett időszakban 1525 pontot véd.

Nadal eddigi leggyöngébb teljesítményével 5230 pontot gyűjtött, 4 421 513 dollárt keresett. Három kis tornát nyert, és három döntőt veszített, egyet ebből az 1000-es szinten. A spanyol 2016 elején 835 pontot véd.

Ha előre levonjuk az első három hónapban védett pontokat, az első öt a következő alappal indul a pontvadászatba: 1. Đoković 12 245, 2. Federer 6810, 3. Murray 6580, 4. Wawrinka 5340, 5. Nadal 4395 pont. A világelsőt tehát egyelőre komolyabb veszély nem fenyegeti, és még az sem valószínű, hogy esetleges kisiklásait csak egy ellenfele használja ki. Murray formája sose volt állandósult, Federer a 35. évében győzelmekre számíthat, de nem nagy sorozatban. Ugyanez vonatkozik Wawrinkára is, míg Nadal maga a talány. Tőle még várható több nagy dobás, viszont ha kiújul a térdsérülése, akár hónapokra is kidőlhet a sorból.

Nagyon oda kell majd figyelni a fiatalokra, elsősorban Kyrgiosra, Thiemre, Ćorićra, A. Zverevre, Kokkinakisra és Rubljovra, de az is bizonyos, hogy a veteránok egyike-másika is még komoly meglepetéseket tartogat. Az új idény érdekességét még növelheti, hogy Juan Martín del Potro és Robin Söderling jelezték, a hosszú kényszerszünet után visszatérnek.

Érdekes lesz látni, mit jegyez majd az idén egyéni legjobbat jegyzett Györe László, Nikola Milojević és Marko Tepavac, és várható, hogy elindul a profi pályán a tehetséges Miomir Kecmanović is.

A nőknél a 34 éves Serena Williams fölénye nem vitás, ő azonban 2015-ben csak 11 tornán indult, a US Open után már nem szerepelt, ebből ötöt – Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, Miami és Cincinnati – nyert meg, és ötször az elődöntőben kapott ki. Rajta kívül öt döntőt – túlnyomórészt kevésbé rangos tornákon – még Simona Halep és Angelique Kerber vívtak, Petra Kvitová és Agnieszka Radwanska pedig négyet-négyet, egyformán 3:1-es eredményességgel. Az idény egy része a 21 éves Garbiñe Muguruzáról szólt, Marija Sarapova csak két tornát nyert, az élmezőny kiegyensúlyozottságához pedig Lucie Šafářová három döntője, valamint Flavia Pennetta váratlan New York-i diadala is hozzájárult. Kitűnt még három tornagyőzelemmel Venus Williams, aki minden idők legidősebbjeként jutott vissza a top 10-be. A lejtőn jár Caroline Wozniacki, Ana Ivanović, Jelena Janković, Sara Errani és Sam Stosur, míg jövőre legnagyobb haladást Belinda Benčićtől várhatunk, mert Karolína Plíšková és Bacsinszky Tímea például nagy eredményekre is képesek, de eddigi pályafutásukat ingadozó forma is jellemezte. Nehéz megítélni, hogy mire lehet képes Bojana Jovanovski, Aleksandra Krunić és Jovana Jakšić, így Szerbia reménysége a legjobb százért 2016-ban Ivana Jorović lehetne. A magyar lányok közül Babos Tímea biztosan továbbra is a legjobb marad, az idén Gálfi Dalma több mint 700, Bondár Anna pedig 400 helyet javított, míg Stollár Fanni újonc a ranglistán, de már az 500. pozíció közelében jár.