2024. április 19., péntek

Ma megnyílnak az első fejezetek

Majdnem két évvel az első kormányközi konferencia megtartását követően ma Brüsszelben sor kerül az Európai Unió és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások második kormányközi konferenciájára, amelyen a 32-es (pénzügyi ellenőrzés) és a 35-ös (Koszovó) tárgyalási fejezetek nyílnak meg.

Szerbia visszafordíthatatlanul az EU felé vezető útra lép, értékelte a meghatározónak minősített esemény kapcsán tegnap Aleksandar Vučić kormányfő, mondván, hogy Szerbia készen áll az érdemi tárgyalások megkezdésére. Az első fejezetek megnyitása a gazdaság tekintetében is jelzésértékű és ösztönzőleg hathat a külföldi beruházókra, fűzte hozzá a miniszterelnök.

Ehhez hasonló az álláspontja Ivica Dačić külügyminiszternek, aki hiszi, hogy a csatlakozási tárgyalások során Szerbia 2019-ig elvégzi a feladatok ráeső részét, 2020-ban pedig tagállammá válhat.

A politikusok és az elemzők egyetértenek azzal kapcsolatban, hogy az újabb fejezetek megnyitása elsősorban a 35-ös fejezet tekintetében megtett előrelépésektől és a Belgrád–Pristina-párbeszéd eredményességétől függ.