2024. március 28., csütörtök

A közösség iránti szeretet éltessen bennünket

A Smile Nagycsaládosok Egyesülete és a KODDE nagycsaládosai is ajándékcsomagban részesültek – Soltész Miklós államtitkár volt az ünnepségek vendége

A szabadkai Smile Nagycsaládosok Egyesülete karácsonyi műsorán és csomagosztásán, valamint a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesületben megszervezett karácsonyi ajándékozáson is részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára tegnapi vajdasági látogatásán.

Soltész Miklós  a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesületbe is ellátogatott

Soltész Miklós a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesületbe is ellátogatott

A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület adott otthont a rendezvénynek, a zsúfolásig megtelt teremben több mint száz gyermek és szülő kísérte figyelemmel a karácsonyi műsort, amelyet a csomagosztás követett. Az ajándékcsomagok mellett a háromnál több gyermeket nevelő családoknak egy fenyőfát is ajándékozott az egyesület a Barát család felajánlásának köszönhetően, összesen 64 fát osztott az egyesület.

A Smile Nagycsaládos Egyesület csomagjaiban az édesség mellett tartós élelmiszert is találtak a családok, a magyar kormány támogatásának köszönhetően pedig könyvet is kaptak a gyerekek. Az ajándékcsomagot pedig a Lazar Nešić Vegyészeti Középiskola varrónövendékeinek köszönhetően egy egyedi, varrott szatyorban kaphatta el mindenki.

Benák Bucsu Emese, a Smile Nagycsaládosok Egyesülete elnöke elmondta, a jelenlegi irodahelyiséget kinőtték, jó lenne egy olyan helyre költözni, ahol ehhez hasonló ünnepségeket is meg tudnának tartani.

– Ahol jelenleg vagyunk, az egy üzlethelyiség galériája, egy hatvan négyzetméteres tér, amelyet nagyon kinőttünk, jelenleg 170 tagcsaláddal büszkélkedhetünk. Szeretnénk egy 180 négyzetméteres teret kapni, ahol játszóházat tudnánk a gyerekeknek kialakítani, és a hosszú távú működésünket ezáltal biztosítani. Magánemberektől sok támogatást kapunk, az egyik módja, hogy sokan ruhákat hoznak hozzánk, gyerekeknek játékokat, eszközöket kapunk, de ez főleg magánemberekre korlátozódik, persze van jó példa, de még mindig nem jellemző, hogy a nagyobb vállalatok, intézmények folyamatosan támogatnának bennünket – mondta az egyesület elnök asszonya.

Soltész Miklós üdvözlőbeszédében Szent Ágoston példájáról beszélt, aki gyermekként sok csibészséget, gonoszságot követett el, szomorította édesanyját. Amikor viszont megtért, csodálatos életet élt, és a kereszténység egyik legnagyobb szentje lett.

A Lányi Ernő IME zsúfolásig megtelt gyerekkel

A Lányi Ernő IME zsúfolásig megtelt gyerekkel

– Kétféle szeretet mozgat bennünket. Az egyik az önző, a másik a közösségért tevő szeretet. Sok család itt összefogott, és nem csak magáért, hanem a többiekért is tenni akart. Ez az ünnep is arra kell hogy nevelje a gyermekeket, hogy már kisgyermekként is a második szeretetet szolgálják. A nagycsaládos szervezet működését én személyesen is segíteni fogom, s mindent megteszek azért, hogy egy nagyobb térben tudjanak működni – mondta üdvözlőbeszédében Soltész Miklós. Az ünnepséget követően lapunknak nyilatkozva elmondta, az elmúlt öt év kormányzati intézkedései, amelyek Magyarországról érkeztek a határon túlra, részben tudták csak átvállalni azokat a helyzeteket, amelyek egy-egy országban megjelentek.

– A magyarországi családpolitika kihat ide is, de nem tudunk mindent megoldani. Vannak kisebb lépések is, a Vajdasági Nagycsaládos Szövetséget, amennyire lehetett, próbáltuk segíteni, helyiség biztosításával, magyarországi kirándulások és nyaralások biztosításával. Most én magam is szembesültem, hogy itt van több száz gyermek összezsúfolva, ami egy oldalról csodálatos, de jobb lenne egy olyan helyiség, ahol jobban elférnének. Biztos vagyok abban, hogy ebben tudjuk majd ezt az egyesületet segíteni. Az a szeretet, amivel készültek és átadták a műsort, azt gondolom, hogy sok mindenkit megindított. Mindazok a fiatalok, akik merik vállalni, hogy kiállnak a többiek elé, azok erősíteni fogják a magyarságot, a hitet, ami nagyon fontos a megmaradásban – mondta Soltész Miklós.

A Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesületbe a magyarországi Katolikus Karitász országos igazgatója, Écsy Gábor atya érkezett Soltész Miklós államtitkárral, és szintén nagycsaládosokat leptek meg karácsony közeledtével egy ajándékcsomaggal. Ötven többgyermekes család részesül a támogatásban, a dobozokban pedig a szeretetet mellett került egy kis édesség, tartós élelmiszer, s a gyerekek egyik kedvence, kakaó is. A KODDE-ban a jelen lévő, kültelepülésekről érkező nagycsaládoknak az utazását a Magyar Nemzeti Tanács biztosította, hogy személyesen is jelen tudjanak lenni az ünnepségen, és a csomagok házhoz szállítását is a tanács vállalta magára.