2024. április 24., szerda

Fémtörmelék miatt mondta fel a szolgálatot az amerikai haditengerészet büszkesége

Meghibásodott az amerikai haditengerészet legújabb hajója, a USS Milwaukee – írta szombaton az amerikai haditengerészeti ügyekkel foglalkozó Navy Times. A lap szerint a parti hadihajót negyven tengeri mérföldet, vagyis körülbelül 75 kilométert vontatták a Little Creek-i támaszpontra, Virginiába.

A Milwaukee a kanadai Halifaxból tartott Floridába, ahonnan a saját bázisára, San Diegóba tért volna vissza, de a Navy Times úgy tudja: súlyos műszaki hiba történt, fémtörmelék halmozódott fel a hajó motorjának olajszűrőjében, ami miatt az egész hajtóműrendszer leállt.

Egyelőre nem tudni, honnan került a szennyeződés a kenőanyagba. A hajó személyzete próbálja megtalálni a meghibásodás okát.

A USS Milwaukee-t három héttel ezelőtt, Milwaukee-ban állították szolgálatba, Wisconsin államban, és a nagy tavakon keresztül indult el Florida és San Diego irányába. A Navy Timesbeszámolója szerint a hajó motorja már rögtön Halifax elhagyása után hibát jelzett, akkor is fémtörmelék okozott gondot, és az egyik tesztnél az olajnyomás is megszűnt, ami miatt a hajót le kellett horgonyozni.

A lap idézi John McCain republikánus szenátort, a Szenátus fegyveres erők bizottságának elnökét, aki aggasztónak nevezte a motor meghibásodását, és felelősségre vonást sürgetett.