2024. április 19., péntek

Csihi-puhi az ukrán parlamentben

Verekedés tört ki kormánypárti képviselők között az ukrán parlamentben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kormány egyéves munkájáról szóló pénteki beszámolója közben.

A dulakodás a két legnagyobb kormánypárti frakció, az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja és a miniszterelnök vezette Népi Front tagjai között robbant ki, miután az elnök pártjának egy képviselője – aki aláírásokat gyűjt a kormány elleni bizalmatlansági indítvány napirendre tűzéséhez – derékon ragadva megpróbálta lerángatni Jacenyukot a szónoki emelvényről. A kormányfőre támadó honatyát frakciója még aznap kizárta soraiból.

Jacenyuk kijelentette, hogy kész lemondani a kormányfői tisztségről, ha a parlament így dönt. „Magamra vettem a felelősséget a legnépszerűtlenebb döntésekért, amit országunkban senki nem tett meg az elmúlt húsz évben” – szögezte le. Szavai szerint amikor elvállalta a tisztséget, tisztában volt azzal, hogy népszerűsége hanyatlani fog.

Jacenyuk a várakozásokkal ellentétben nem a hivatalos éves kormányfői beszámolót tartotta meg, hanem az úgynevezett kormányóra keretében beszélt a kabinet munkájáról, és válaszolt a képviselők kérdéseire. Jurij Lucenko, Petro Porosenko Blokkjának frakcióvezetője ezt azzal magyarázta, hogy a kormány első évéről szóló beszámolót írásban 15 nappal korábban kellett volna eljuttatni a képviselőkhöz, ezt azonban a kabinet nem tette meg.