2024. április 24., szerda

Necces hecc

Háromszéken több százan tüntetnek, hogy engedjék szabadon B. István Attilát, akit a Román Hírszerző Szolgálatra hivatkozva azzal vádol a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Ellenes Ügyészség (DIICOT), hogy Románia nemzeti ünnepén pokolgépet akart robbantani Kézdivásárhelyen. A tüntetők száma azonban apadni kezdett, miután megjelent a sajtóban B. István Attila hatvannégy vármegyés társának vallomása.

Székelyföld, csatlakozz! Utcára székelyek! B. István ártatlan! Engedjétek el! Terrorista SRI! Hazug román média! – többek között ezeket skandálta kedden az a mintegy kétszáz fős társaság, amely hét közepén Sepsiszentgyörgy központjában a meghurcolt B. István mellett tüntetett. Bedő Zoltán politikus, újságíró, a tüntetés szervezője azt nyilatkozta: „A legfontosabb az, hogy megmutassuk: nem félünk. Kiállunk az igazság, kiállunk B. István mellett. Az emberek tűréshatárát meghaladta az a sok disznóság, amit a román hatalom, s annak a kinyújtott öklei, a titkosszolgálatok művelnek ellenünk.”

Kézdivásárhelyen már december másodikától tartanak a tüntetések. Míg első nap ötszázan voltak, a szám egy hétig folyamatosan nőtt, meghaladta az ezret is. Olyan feliratú táblákat lehetett látni, hogy „Je suis Beke István”, és a felvonulók többek között azt skandálták, hogy „Igazságot akarunk, terroristák nem vagyunk!” Egy táblára ezt írták román nyelven: „Magyarok vagyunk, elítéljük az erőszakot és a terrorizmust, de a félrevezetést is!”

Az ügyben több közéleti személyiség is megszólalt. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke szerint látszik az, hogy egyesek úgy próbálják beállítani a történteket, hogy a kollektív bűnösség is felmerüljön. „A magyar közösséget próbálják ezzel megbélyegezni és ezzel a kisebbség–többség viszony elrontását, a feszültségek növelését mindenféleképpen elérhetik.”

Hasonlóan nyilatkozott Kovászna megye elnöke, Tamás Sándor is: „Ebben az országban évtizedek óta a magyarokon akarják elverni a port. Provokációk sokaságának, az állami intézmények túlkapásainak vagyunk kitéve folyamatosan. Meg akarnak félemlíteni. De tudjuk, hogy csak az fél, aki hibás. Azt várjuk el, hogy minél hamarabb, tisztességes eljárás eredményeképpen derüljön ki az igazság, és kerüljön szabadlábra B. István. Őt is megilleti az ártatlanság vélelme!” – osztotta meg véleményét egy közösségi oldalon a megyei tanácselnök.

Miközben a tüntetések más városokba is kezdtek kiterjedni, Kézdivásárhelyen drasztikusan visszaesett a szimpatizánsok száma. Ezt az is befolyásolhatta, hogy a Székely Hírmondó napilap interjút közölt Hodor Istvánnal, a HVIM tagjával, aki elismerte, hogy egy októberi baráti beszélgetésen valóban szóba került egy játékbomba beszerzése a közösen űzött airsoft sportjátékhoz, B. István pedig azt mondta, hogy ezt ő házilag is el tudja készíteni. Valaki felvetette, hogy ezzel a játékbombával akár december elsején is robbanthatnának egyet. A nyilatkozó szerint azonban csak viccről volt szó, és szórakoztak azon, hogy ha ez megtörténne, „milyen hasast vágnának a felvonuló katonák.”

Bombarobbantással viccelni akkor, amikor Európa a terrortól retteg több mint necces. Aki ezt teszi, az az állam erőszakszervezeteinek a hálójában köt ki, és a megelőzés, no meg a rossz poén büntetéseként súlyos börtönévekre számíthat Romániában. Óvakodni kellene a necces heccektől, mert azok szabadság- és jogfosztáshoz vezethetnek. És nemcsak a poénkodók, hanem a teljes magyar közösség esetében is – hangzik el egyre gyakrabban e figyelmeztetés az erdélyi magyar sajtóban.