2024. április 25., csütörtök

Nem csak felesleg van, hiány is!

Branislav Bugarski: A közalkalmazottak számát szabályozó döntés értelmében Újvidéken 600-an maradnak munka nélkül

A tartomány területén foglalkoztatott közalkalmazottak számát tekintve Vajdaság kormánya a közelmúltban racionálisan járt el – nyilatkozta a VRT egyik műsorában Branislav Bugarski tartományi régióközi, együttműködési és helyi önkormányzati titkár.

A héten hatályba lépett, a közalkalmazottak maximális számáról szóló határozat értelmében Vajdaság intézményeiben, önkormányzataiban összesen 1500 dolgozó munkaerő-felesleg, viszont arra is van példa, hogy helyenként kevesebb az állandó munkaviszonyban levő személy, mint amennyit a határozat előirányozott. E számítás szerint 400 munkahely áll üresen – mondta Bugarski. Szerinte a tartományt érintő foglalkoztatottak száma nagyjából rendben van, hiszen a kormány a munka nagy részét még 2012-ben elvégezte. Vajdaság területén a legtöbb felesleg Újvidéken van, hiszen a foglalkoztatottak számát 600-zal kell csökkenteni.

– A tartományban 87 intézet és intézmény található, amelyekre vonatkozik a közalkalmazottak maximális számáról szóló határozat. Ezek közé az intézmények közé tartozik egyebek között az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, a Vajdasági Levéltár, a Magyar Szó Lapkiadó kft.. A 87 intézményben összesen 4596 állandó munkaviszonyban levő alkalmazott foglalkoztatható, ami azt jelenti, hogy jelenleg 180-nal vannak többen – magyarázta.

A titkár sajnálatát fejezte ki azért, hogy az észszerűsítés miatt megeshet, hogy nem épp a legmegfelelőbb személyek, szakemberek maradnak a munkahelyükön. Emiatt különösen a polgárok járhatnak pórul, hiszen így nem a legjobb szolgáltatást kaphatják. Úgy gondolom, a racionalizáció nem lehet politikai alku tárgya. Annak kell munkahelyéről távoznia, aki nem dolgozik, vagy nem tudja elvégezni a rá mért feladatot – hangsúlyozta a titkár.