2024. április 23., kedd

A termelőknek is szükségük van számítógépes ismeretekre!

Ma fejeződik be az a tizenöt órás, december 7-én indult, számítógépes ismereteket nyújtó, a szövegszerkesztésre fókuszáló képzéssorozat, amelyet a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság támogatásával a Topolyai Termelők Egyesülete szervezett tagjainak.

A Topolyai Termelők Egyesületének tagjai informatikai képzésen (Szabó Anikó felvétele)

A Topolyai Termelők Egyesületének tagjai informatikai képzésen (Szabó Anikó felvétele)

A titkárságnál nyertes pályázat jóvoltából a héten tizenöt topolyai termelő részesült számítástechnikai képzésben. Az alapokat már egy részvevőn kívül a többi érdeklődő az egyesület által 2014 decemberében, majd 2015 januárjában, a topolyai önkormányzat, valamint a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság támogatásával szervezett két korábbi foglalkozássorozat jóvoltából elsajátította. A jelenleg folyó képzés során a résztvevőknek a tudásanyagot, amely a felhasználói programok közül mindenekelőtt a szövegszerkesztőivel ismerteti meg őket, az informatikai tanárként dolgozó Slingár Elek elektromérnök és a képzéssorozatnak helyszínt biztosító topolyai helyi közösség szakmunkatársai, Fábrik Anikó, Süli Lajos és Mánity Zsolt adja át.

– Az elmúlt két képzésfolyamat során a Word mellett, amelynek most külön figyelmet szentelünk, az operációs rendszerekkel és az internethasználat alapjaival is megismerkedtek a résztvevők. A képzés vezetői korábban ismertették az érdeklődő tagokkal a Skype használatát, és ha igényelték, Facebook-profilt is nyitottak számukra a gördülékenyebb kapcsolattartásért. Örömmel tapasztalom, hogy sokan közülük azóta is böngésznek az interneten, a Facebook-használat tekintetében is aktívak. Nyitottabbak, nem idegenkednek a számítógép-használattól. A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság támogatása jóvoltából a mostani képzésünk is ingyenes a tagságunk részére. Férfiak és nők egyaránt jelentkeztek, egészen fiatal termelő is van köztük, de érdeklődő nyugdíjasok is csatlakoztak. Többen kérték, a mostani képzésfolyamatot ismétléssel kezdjük, hogy felelevenedjen a sokak esetében kissé megkopott tudás, de immár az új anyagrészekkel foglalkozunk. Több éve segítem a mezőgazdasági termelőket ügyintézéseik során, és az a tapasztalatom, hogy nagyon sokaknál, korosztálytól függetlenül, hiányzik az alapfokú informatikai tudás, amely a mindennapokban és gazdaságuk irányításánál is egyre nélkülözhetetlenebb – nyilatkozta a képzés helyszínén, a helyi közösség tanácstermében Slingár Irén, a 2014 februárjában bejegyzett Topolyai Termelők Egyesületének elnöke, aki arra is kitért:

– Úgy értékeljük, az informatikai képzés nyújtotta alapismeretek, a számítógép-használat kezdeti lépéseinek megismerése a termelők gazdaságának fejlesztését is szolgálja, mivel egyre több információ, pályázat elsősorban elektronikus formában jelenik meg – fogalmazott.