2024. április 19., péntek

Ismét módosult a költségvetés

Elsősorban a tartománytól érkező pénzeszközök csökkenése miatt volt szükség az újabb korrekcióra – Az ellenzék szerint a városvezetőség virtuális tervezéssel foglalkozik

Különösebb forrongások nélkül zajlott a városi-képviselő testület tegnapi ülése. Komolyabb vita csupán az idei évi költségvetés újabb kiigazítása kapcsán alakult ki, amelynek során az ellenzék azt állította, hogy a városvezetőség felelőtlenül tervezi a pénzeszközöket, ezzel szemben a polgármester és a hatalmi oldal arra hívta fel a figyelmet, hogy évtizedek óta nem volt ennyi beruházás, fejlesztés a városban, mint az idén.

Az ülés kezdetén a napirend bővítésére két javaslat érkezett. A Demokrata Párt indítványozta, hogy a testület vitassa meg a fűtés szabad megválasztásának kérdéskörét. Petar Balažević, a DP frakcióvezető-helyettese indoklásában elmondta, nem jó a jelenlegi megoldás, miszerint azok, akik a Távfűtő Művek hálózatára vannak rákapcsolódva, akkor is fizetnek a fűtésért, ha esetleg hetekig nincsenek is a lakásban, ezért a reális fogyasztás alapján kellene a fűtést megfizettetni.

Képviselők egy csoportja nyújtotta be a másik javaslatot, ez a köztársasági parlament előtt lévő földtörvény megvitatására vonatkozott, amelyet a javaslattevők szerint vissza kellene vonni az eljárásból és átdolgozni. A többség nem támogatta e két téma napirendre tűzését.

A 2015-ös költségvetés kiigazításáról szóló rendelet módosításának szükségességét Maglai Jenő polgármester indokolta meg.

– Felvetődik a kérdés, miért módosítjuk a költségvetést december 10-én? Az idei év eléggé intenzív volt a pénzügyek területén, a város, a tartomány, de a köztársaság szintjén is. A módosításra elsősorban a tartományi és köztársasági szintről érkező pénzeszközök mértékének csökkenése miatt van szükség, kisebb mértékben pedig az önkormányzati változások indokolják – mondta a polgármester. Elhangzott, hogy a különféle bírósági döntések és határozatok 10 millió dinár pluszkiadást jelentenek. A 65 évnél idősebb személyek utaztatására szánt szubvenciók összegét a nagy érdeklődésre való tekintettel 20 millió dinárral kell növelni. A Szabadkai Városi Könyvtár eszközbeszerzésre 200 ezer dinárt kap, az oktatási és iskoláskor előtti intézmények dolgozói számára 7000 dináros egyszeri juttatást irányoz elő a módosítás, ami összességében 6,5 millió dinár többletkiadás. A diákok utaztatására további 514 ezer dinárt kell biztosítani, az Építési Igazgatóság és a Városrendezési Intézet egybeolvasztása nyomán a működési költségekre pedig további 56,6 millió dinár szükséges.

A tartományi költségvetést nemrégiben csökkentették, ennek következtében bizonyos összegek nem jelenhetnek meg az idei évi költségvetésben, ezeket átviszi a város a jövő évre, hogy megvalósulhassanak a tervezett beruházások – mondta a polgármester.

Slavko Parać, a DP frakcióvezetője szerint példátlan, hogy 20 nappal az év vége előtt módosítja a városvezetőség a költségvetést. Szerinte nem más történik, mint az önkormányzat által kreált virtuális valóság összehangolása a realitással. Szerinte az, hogy a kapitális beruházásokra szánt összeg 320 millió dinárral csökken, a vezetőség alkalmatlanságát bizonyítja, amely nem képes a munkálatokat elvégezni.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy jövőre a köztársaság a jövedelemadó 80 százaléka helyett csupán annak 50 százalékát juttatja vissza az önkormányzatoknak, ezért szerinte felelőtlenség volt a kaszárnya és a hadseregotthon megvásárlása, hiszen a bevételek csökkenése miatt így a városnak anyagi nehézségei lesznek jövőre.

Sebők Róbert (LDP–Most) arról beszélt, hogy Szerbiában a kőolaj-kitermelés után visszajuttatott illeték 3 százalék, noha a törvény szerint 7 százalék kellene hogy legyen, ezzel pedig a város jelentős pénzhez jutna.

Đenđi Seleši (DP) elmondta, a tartomány azért nem tudja átutalni a tervezett összeget, mert a vajdasági büdzsé mintegy 5 milliárd dinárral lett kisebb a köztársasági csapok elzárása miatt, tehát nem arról van szó, hogy a tartomány nem akarta átutalni a pénzt, hanem egyszerűen nem volt rá lehetősége.

Buckó György, a VMSZ frakcióvezetője felszólalásában elmondta, évtizedek óta nem látott ilyen mértékű beruházásokat Szabadkán. Hozzátette, szeretné, ha ez a trend folytatódna attól függetlenül, hogy ki lesz a polgármester.

A polgármester a felszólalásokra reagálva aláhúzta, hosszú évek óta nem voltak ilyen mértékű beruházások a városban. Épül a regionális szemétlerakó, a kollektorhálózat, és folytatódik a színház építése is. Kiemelte, remélhetőleg jövő nyárig vagy őszig sikerül az épület új részét is befejezni, és akkor a városközpont is egészen másképp néz majd ki. A Zsinagóga is épül, ezenkívül elkészült a palicsi Master plan is, ami szintén fejlődési lehetőségeket biztosít majd.

– Azt gondolom, nem kell szégyenkeznünk az eredmények miatt. Talán kissé ambiciózusak voltunk a tervezésben, de engedjék már meg nekünk legalább ezt. Ha nem így csináltuk volna, nem is tudtunk volna ennyi mindent megvalósítani – mondta a polgármester, hozzátéve, a tartománytól körülbelül 500 millió dinárt kapott a város, ami jóval több, mint amennyit a többi önkormányzatnak hagytak jóvá.

A képviselők szavazattöbbséggel fogadták el a módosítást.

A testület elfogadta a 2015/16-os tanévben az általános és középiskolák első osztályába való beiratkozásáról szóló tájékoztatót is.

A város területén működő 21 általános iskolába a 2015/2016-os tanévben összesen 1258 diák iratkozott be, ami 28 tanulóval több mint az előző tanévben. Szerb tannyelven 891 tanuló iratkozott be, ami 3 tanulóval kevesebb, mint az előző tanévben, a magyar nyelvű tagozatokba pedig 339 diák iratkozott, ami 24 diákkal több a tavalyi évhez képest. Az öt általános iskolába összesen 28 diák iratkozott horvát nyelvű tagozatba, ami 7-tel több, mint a 2014/2015 tanévben.

A megalakult középiskolai első osztályos tagozatok száma ugyanannyi, mint a 2014/2015-ös tanévben.

A képviselők ezenkívül elfogadták a lakhatásról szóló rendeletet, módosították a vendéglátó-ipari, kisipari és kereskedelmi létesítmények nyitvatartási idejéről szóló rendeletet és néhány egyéb határozatot, amelyekkel kapcsolatban érdemi vita nem alakult ki.

Az idén még várhatóan egy ülést tart a képviselő-testület, amelynek napirendjén a 2016-os költségvetés elfogadása szerepel majd.