2024. április 23., kedd

Tudnivalók fákról, bokrokról, baglyokról

Az óbecsei Pannonica környezetvédelmi szervezet az Erdőtelepítők parkjában és a város központjában helyezett ki tájékoztató táblákat

Ebben az évben sok esemény helyszíne volt az éveken át elhanyagolt Erdőtelepítők Parkja: ismét eleredt a víz a csapokból, a nyáron nemzetközi ökotábort tartottak itt, és most épül a gyalogösvény egy része. Ezek a projektumok javarészt a Pannonica környezetvédelmi civil szervezet munkájának köszönhetően valósultak meg. A lelkes társaság a napokban olyan információs táblát helyezett ki a park bejáratánál, amelyen a park összes fájának és bokrának a neve megtalálható, egy nagy térképen ennek a csaknem száz növénynek a helyét is feltüntették, a hétvégén pedig megkezdik azoknak a kis tájékoztató tábláknak a kihelyezését, amelyek közvetlenül a növények mellett nyújtanak majd információt a fák és bokrok jellemzőiről. A táblák a tartományi gazdasági titkárság, az önkormányzat, az Építésügyi Igazgatóság és a Komunalac Közvállalat segítségével készültek el.

A Pannonica tagjai azonban nem csak a parkban dolgoztak ezekben a napokban: az Erdőtelepítők Parkjában kihelyezett tábla mellett a város központjában egy másik ezentúl arra emlékezteti az óbecseieket, hogy városuk az erdei fülesbaglyok egyik legnagyobb telelőhelye az országban.

– A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesülettel közösen tavaly csak a szűk városközpontban 345 baglyot számoltunk össze. A hétvégén ismét megszámoljuk, hogy hány bagoly van a központban, mert szeretnénk látni azt, hogyan alakul a számuk, a következő héten pedig óvodás és általános iskolás gyerekeknek fogunk szabadtéri előadást tartani ezekről a madarakról – mondta el Goran Sadžakov.

A baglyokról szóló tájékoztató tábla kihelyezését a tartományi környezetvédelmi titkárság támogatta, a tőlük kapott pénzből faállványokat is készítenek a ragadozómadaraknak, amelyeket azoknak a gazdáknak szánnak, akik tavaszra vegyszerek helyett inkább a baglyok segítségével vennék fel a harcot a rágcsálók ellen. A község területén a becslések szerint ezer-kétezer között lehet a baglyok és más ragadozó madarak száma.