2024. április 25., csütörtök

Befejeződött a gazdatiltakozás

Gyertyát gyújtottak és szétszéledtek a bánáti földművesek

A szerdai eredménytelen belgrádi tárgyalások után a bánáti gazdák tegnap úgy döntöttek, hogy 18 nap után abbahagyják a tiltakozást. A földművesek Csentánál gyertyagyújtással köszöntek el egymástól. A földtörvény módosítása elleni harcot azonban – mint mondják – nem adták fel.

Szimbolikus temetés Csentán (Fotó: Kecskés István)

Szimbolikus temetés Csentán (Fotó: Kecskés István)

A harmadik hete tüntető bánáti gazdák tegnap szimbolikusan eltemették Szerbia mezőgazdaságát. Ezzel ért véget a földtörvény-módosítási javaslat elleni, immár harmadik hete tartó csentai tiltakozásuk. A performansz után a gazdák rendőri kíséret mellett hazaindultak.

Mint ahogy Darko Mijanović bégafői (Klek) földműves mondja, a gazdák nehezményezik, amiért senkinek sem volt ideje, se türelme, se megértése követeléseik iránt. Pedig ők nem csak a maguk érdekei miatt tiltakoznak. Szerinte lehet, hogy a földművesek most elveszítették a csatát, de a háborút folytatják.

A mezőgazdasági minisztériumban folytatott háromórás sikertelen tárgyalás után született meg a gazdák döntése, hogy (egyelőre) abbahagyják a tiltakozást.

– Úgy gondoljuk, hogy az a céljuk, hogy kifárasszanak bennünket. Valószínűleg még 15-20 napon belül nem kerül a képviselőház ülésének a napirendjére a vitás törvénymódosítási javaslat. Emiatt nincs értelme, hogy tovább itt legyünk. De mi nem fejeztük be a feladatunkat. Ez, ami most történik, nem azt jelenti, hogy feladtuk a – reánk nézve végzetes – törvénymódosítás elleni harcunkat. Radikálisabb tiltakozásokat szervezünk majd és visszatérünk – nyilatkozta Dragan Kleut, a Mezőgazdasági Termelők óécskai (Stajićevo) Társulásának elnöke.

A gazdák nem titkolták elkeseredésüket a számukra sikertelen végkimenetel miatt. Raško Padejski perlaszi földműves szerint a törvénymódosítás elfogadása esetén veszélybe kerül a fiatal és a leendő földművesek jövője is.

Miután a rendőrség megállította a Belgrád felé haladó bánáti gazdákat, 18 napig mintegy 200 traktor vesztegelt Csentán. A fővárostól harminc kilométerre fekvő település fűutcáján a forgalom csak egy útsávon folyt, többször pedig teljesen leállt a közlekedés. A tiltakozás erős rendőri jelenlét mellett zajlott.
Tegnap déltől újra zökkenőmentes a forgalom a Nagybecskerek–Belgrád közötti úton.