2024. április 24., szerda
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Az Arsenalnak, a Romának és a Chelsea-nek is sikerült

Továbbjutott a Gent is, lemaradt ellenben a Porto és a Valencia

Szerda este véget ért a Bajnokok Ligája 2015/2016-os idényének csoportköre, a játéknap előtt kiadó öt továbbjutóhelyre a Roma, az Arsenal, a Chelsea, a Dinamo Kijev és a Gent ért oda, a Leverkusen, az Olimpiakosz, a Porto és a Valencia az Európa-liga kieséses szakaszában folytathatja.

Az E csoportban izgalmasan alakult az utolsó kör, hiszen a biztos csoportelső Barcán kívül mindenki a továbbjutásért harcolt: a Leverkusen kihúzta döntetlenre a katalánok vendégjátékát, de a Roma is szerzett egy pontot hazai környezetben a BATE elleni 0:0-val, így jobb egymás közti eredményeinek köszönhetően megelőzte a német csapatot a végelszámolásnál.

Az F csoportban a Bayern Robert Lewandowski duplájával nyert Zágrábban, az Arsenal pedig élt az utolsó lehetőséggel, Olivier Giroud mesterhármasával győzött 3:0-ra Pireuszban, így az Olimpiakoszt megelőzve továbblépett a kvartettből, míg a görögöknek maradt az Európa-liga. Arsène Wenger, az Ágyúsok francia edzője szerint csapata hibátlanul muzsikált ezen a meccsen: „Mentálisan és taktikailag is tökéletesen teljesítettünk. Nagyszerű arcunkat mutattuk, és ez a teljesítmény még erősebbé teszi a gárdát, erősíti hitünket saját magunkban. Sokan leírtak már minket, de megmutattuk nekik, hogy igazi csapat vagyunk.”

José Mourinho szusszanhat egyet a Chelsea élén (Fotó: Beta/AP).

José Mourinho szusszanhat egyet a Chelsea élén (Fotó: Beta/AP).

A G csoportban az előzetesen várható forgatókönyv szerint alakultak a dolgok, hiszen a Dinamo Kijev nyert a nullapontos Maccabi ellen, a Chelsea pedig a Portót fektette két vállra, így az ukrán és az angol együttes jutott tovább, a portugáloknak a második számú európai kupasorozat nyújthat vigaszt. A Porto ismét bizonyította, hogy Angliába nem nyerni jár, 16. szigetországi fellépésén a 14. vereségét szenvedte el.

A H csoportban az utolsó körig százszázalékos Zenit még vezetett a félidőben, de a Gent fordított ellene, így a belga csapat a második helyen továbblépett a kvartettből, a másik esélyes Valencia miatt nem is kellett idegeskedniük, hiszen kikapott otthon a Lyontól.

Megvannak tehát a továbbjutók, Anglia és Spanyolország három-három, Németország és Olaszország két-két csapattal van jelen a legjobb 16 között, illetve egy-egy belga, francia, holland, orosz, portugál és ukrán csapat teszi teljessé a mezőnyt.