2024. április 17., szerda

Csapás éri a fontot, ha a britek kilépnek?

Megerősítette Nagy-Britannia lehetséges legjobb, „AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor's, ám kétségeket fogalmazott meg

A nemzetközi hitelminősítő érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról 2017 végéig tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings már megtette a leminősítést. Mindkét cég már 2013-ban megvonta Nagy-Britanniától a legmagasabb, „AAA" - illetve a Moody's besorolási módszertanában „Aaa" - szuverén adósbesorolást, bár akkor még nem elsősorban az EU-tagsággal kapcsolatos kétségek, hanem a kedvezőtlennek ítélt brit államadósság-folyamatok miatt.

Megszűnne tartalékvaluta lenni?

A konzervatív párti brit kormány 2017 végéig népszavazást tervez Nagy-Britannia EU-tagságáról. London azonban a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és szándékai szerint a tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli szabad munkaerőmozgás újraszabályozása lenne.

A Standard & Poor's a brit adósosztályzat megerősítéshez fűzött péntek esti londoni elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy ha Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatásexport 45 százalékát felvevő Európai Unióból, azzal elveszítené befolyását az EU olyan szakpolitikai döntéseire, amelyek a brit gazdaság kulcsfontosságú ágazatait érintik, beleértve a pénzügyi szolgáltatásokat.

A hitelminősítő szerint emellett a brit EU-tagság elvesztése veszélybe sodorná a jelentős brit folyómérleghiány külső finanszírozási forrásait is. A brit folyómérleg-egyenleg tavaly a hazai össztermék (GDP) 5,1 százalékának megfelelő hiánnyal zárt, ami évtizedek óta a legmagasabb deficit volt, és 2015 végén is várhatóan eléri a 4,3 százalékot - hangsúlyozza elemzésében a Standard & Poor's.

A cég szerint a „Brexit" - vagyis Nagy-Britannia távozása az EU-ból - a legrosszabb esetben kikezdheti a font sterling globális tartalékvaluta-szerepét is, amely pedig a globális pénzügyi válság kezdete óta a brit „AAA" szuverén besorolás egyik kiemelt jelentőségű alátámasztó eleme.

Az S&P kritériumai alapján ha a font részaránya a globális jegybanki devizatartalékokban 3 százalék alá csökkenne, a cég már nem tekintené a brit fizetőeszközt tartalékvalutának. A hitelminősítő adatai szerint a font részaránya jelenleg 4,7 százalék a globális devizatartalékokban; a dolláré 63,7 százalék.

A Standard & Poor's közölte: ha a font tartalékvaluta-szerepe megrendülne, az önmagában a brit adósosztályzat leminősítését eredményezheti.