2024. március 29., péntek

Bőrünk téli ápolása

Télen a hideg, nedves levegő és a szeles időjárás, valamint a meleg, száraz hőmérséklet a fűtötthelyiségekben egyaránt nagy igénybevételt jelent az egészséges bőrnek is. Arcbőrünk és a nyak felső része, valamint gyakran a kézfej is fedetlen marad, ezért ezeknek a testtájékoknak az ápolására különös figyelmet kell fordítanunk.

Tudjuk, hogy a felhám legfelső rétege a szaruréteg, amely közvetlenül érintkezik a külvilággal, és amely az igénybevételtőlfüggően különböző vastagságú. A szaruréteget teljesen elhalt, lapos sejtek alkotják, amelyek szorosan tapadnak egymáshoz és az alattuk levő rétegekhez. Ezek a szarusejtek víz hatására megduzzadnak, száraz környezetben – tehát száraz levegőjű, fűtött lakásban – kiszáradnak. Ha a szaruréteg sejtjeinek víztartalma tíz százalék alá csökken, létrejön a hámlás, a szarusejtek leválása a bőrfelszínéről. Bőrünk normál nedvességtartalmát hivatottak megőrizni a szarurétegben található úgynevezett nedvességmegkötő faktorok, amelyek a fokozatos elszarusodás folyamán képződnek. A bőr felszínén található egy vékony zsírréteg is, amely faggyúból, szarusejtekből és verejtékbőltevődik össze. A bőr zsírköpenyének fontos szerepe van a nedvesség megtartásában, és védi a bőrt a nedves anyagok feláztató hatásától is. Ha ezt a lipidréteget eltávolítjuk vagy durván megsértjük, például szappanos meleg vizes mosdással vagy tisztítószerekkel, mosószerekkel, a szaruréteg víztartalma is könnyen elveszik.

A VÍZ IS SZÁRÍT

A csökkent víztartalmú szaruréteg száraz, irritált bőrfelületet okoz, és ez télen a leggyakoribb bőrprobléma. Viszketés, hámlás, bőrgyulladás, durva ráncosodó bőrfelület mind a bőr folyadéktartalmának a csökkenését jelzik. Az állandó vakarás, dörzsölés durva, megvastagodott, úgynevezett lichenifikált bőrfelület kialakulásához vezet. Kellő nedvességtartalom nélkül a bőr száraz, rigid, kemény marad. Szappanok, tusfürdők használata, kémiai anyagokkal való érintkezés, a bőr öregedése mind csökkenti a védelmet biztosító zsírréteg mennyiségét, rontja annak összetételét.

A kezelés és az ápolás fontos lépése a bőrszárazság kialakulásához vezető összes tényező felderítése.

Az ápolás két alapeleme a megfelelően megválasztott tisztálkodó- és bőrápoló szerek használata. Rövid, langyos vízzel történő zuhanyozás naponta legfeljebb egy alkalommal, de az sem baj, ha „csupán” másod-harmadnaponként tusolunk. A szappan lehetőség szerinti kerülése ajánlatos. Azt gondolnánk, hogy a bőr hidratálására a legkézenfekvőbb megoldás a minél gyakoribb érintkezés vízzel. De, bizony, ez nem így van: a víz önmagában is szárít, és a gyakori, hosszan tartó melegvizes zuhanyozás vagy fürdés súlyosbítja a problémát. Szappan, tusfürdő, samponok használata kerülendő, de a klasszikus gyógyszertári mosakodókrémek bátran használhatók. Mosakodás után a bőrt óvatosan le kell itatni, nem dörzsölni! Ajánlatos 3 percen belül elkezdeni a visszazsírozást.

MILYEN LEGYEN AZ ÁPOLÓKRÉM

Az ápolókrémek használata a nap folyamán is javasolt, többször is, főleg a kiszáradásra leginkább hajlamos területeken: kéz, láb, lábszár. A téli hónapokban az arcot egyszer kell mosni naponta, szappan nélkül, és legjobb, ha ezt este tesszük meg. Napközben az arcot E-vitaminos hidratáló krémmel kenjük be. Az E-vitamin ugyanis védi az arcot a szabad gyököktől. Éjszakára pantenol tartalmú, zsírosabb kenőcsöt ajánlok, amely a bőrnek az újraképződését, regenerálódását segíti elő.

Kitérnék a fényérzékenységgel kapcsolatos bőrbetegségekre is, az úgynevezett fotodermatózisokra. Az ilyen arcbőrt télen is fényvédőkenőccsel kell védeni a napfénytől. Gyulladtbőrfelületek esetén szakorvos döntsön az alkalmazandó kezelésről. A házipatikákban felbukkanó, szteroidtartalmú kenőcsökindokolatlan és mértéktelen használata később visszavonhatatlan, kellemetlen mellékhatást eredményez, így ezek önkényes használata kerülendő! Gyulladáscsökkentő, a viszketést csillapító természetgyógyászati termékek alkalmazása is megfontolandó, a természetes növényi kivonatok jelentős részének ugyanis erős allergizáló hatása van (pl. aloe vera, körömvirág). Különösen ajánlatos az ismeretlen eredetű vagy nem jelzett összetételű „csodakenőcsök” elkerülése.

FÁZÁSOS BŐRELVÁLTOZÁSOK

Említést tennék a téli hónapokban a végtagok ujjain végbemenő változásokról. Főleg fiatal egyének kezén-lábán fordulhat elő, az alacsony hőmérséklet, tartós, nedves hideg hatására. A bőr ezeken a helyeken hideg, nyirkos, kékes színű, esetleg duzzadt is, nyomásra, de önmagában is fájdalmas. A nem megfelelő réteges, meleg öltözködés a combok külső részén is hasonló tüneteket okozhat. A rendelőmben télen igen gyakori panaszok ezek. Ezeket hívjuk fázásos vagy rosszabb esetben fagyásos bőrelváltozásoknak. Igen fájdalmasak, sokszor ki is sebesednek, kezelni kell őket. Hasonló tünetek jelenhetnek meg idős személyeknél is, akiknél a láb nagyujjánál „bütykök” vannak. Ezeket a problémákat helyes az évszaknak megfelelő öltözködéssel kiküszöbölni. Télen tehát meleg, egyujjas, szőrrel bélelt kesztyű, a lábbeli bőrből legyen, elég kényelmes, nem szabad, hogy nyomja a lábfejet.

Jó tudni, hogy bizonyos esztétikai kezeléseket télen érdemes elvégeztetni, amikor bőrünk már nem őrzi a nyári barnaságot, és amikor kisebb a mellékhatások veszélye. Ilyenek lehetnek a következő beavatkozások:

  • Az arc bőrsebészeti elváltozásainak a kezelése
  • Jóindulatú bőrdaganatok eltávolítása
  • Futószemölcsök eltávolítása
  • Pigmentfoltok eltávolítása, halványítása
  • Hegkezelések
  • Ránctalanító, feszesítő kezelések
  • Értágulatok kezelése