2024. március 28., csütörtök
AZ OLVASÓ KÉRDEZ – AZ ORVOS VÁLASZOL

Mit ígér és mit nyújt az élővércsepp-analízis?

Egy olvasónk érdeklődik az élővércsepp-analízis iránt. Erről szeretne bővebben tudni, hogy nálunk, Vajdaságban, végzik-e valahol, állami vagy magánrendelőben.

Kedves Kérdező! Az Ön kérdése valóban érdekes, hiszen egy olyan témát érint, amely ma az alternatív gyógyászatban felfutóban van. Előre kijelentem, nem vagyok a természetgyógyászat, pontosabban az alternatív gyógykezelés ellensége. Némelyik metódusa megtalálta a helyét bizonyos betegségek kisegítő kezelésében, illetve egyes kórképeknél az utókezelésben. Ahhoz, hogy elismert legyen, mindössze két feltételnek kell eleget tennie: 1. egybehangolt, nyilvános kísérletek során műszeresen igazolt jobbulást ér el a betegnél, 2. ne mellőzze az akadémikus orvosi ellátást. Sajnos az alternatív medicina nem mindig tesz eleget e két alapfeltételnek, s ez jellemző az Ön által említett élővércsepp-analízisre is. Ilyenkor óhatatlanul felmerül az álgyógyászat, hogy azt ne mondjam, a kuruzslás tényszerűsége.

Visszatérve az Ön kérdésére, megpróbálom bemutatni, miben áll az élővércsepp-elemzés, és hogy van-e hatékonysága a mai orvostudomány felfogásában.

LÁTVÁNYOS, MUTATVÁNYOS

A vércseppanalíziseknél az ujjbegyből vett vért nem rögzítik festékekkel, ahogyan azt a laboratóriumokban teszik, hanem lefedve egy üveglemezkével, a mikroszkóp látóterébe helyezik. A mikroszkóp látóterét összekötik egy nagy monitorral, s így az élő vértestecskék mozgását követheti a beteg is. Láthatjuk a sodródó, két oldalukon kissé behorpadt vörös- és az ezüstösen csillogó, lassú mozgású fehérvérsejteket. Ha a mikroszkóp elég erős, a véralvadásért felelős, gyorsan elhaló vérlemezkék is feltűnnek. A természetgyógyász ezeknek a vértestecskéknek az alakzatából olvassa le és magyarázza közvetlenül a feltételezett kóros állapotot. Maga az élő vér vizsgálata nem újdonság, évtizedek óta a másodéves orvostanhallgatók ekképpen ismerkednek a vér összetevőivel. Ami új, az a technika vívmánya, a kivetítés és a látvány magyarázata. A rendelőt rendszerint nyugdíjas orvos vagy praxistól távol eső orvos neve alatt tartják fenn, bár a vizsgálat alatt a beteg ritkán találkozik orvossal. A látványt rendszerint egy rövid, néhány hetes kiképzést végző személy kommentálja. Mivel orvosi diploma nélkül szigorúan tilos diagnózist felállítani, írásban is tudatják a hozzájuk fordulókkal, hogy állapotfelmérésről, nem pedig diagnózisról szól a vizsgálat. Szó sincs tehát rákszűrési eljárásról, sem tüneti vizsgálatról, és konkrét betegség gyógyításáról sem. Az állapotfelmérést nehéz értelmezni, sok mindent takarhat. Ha mégis szeretnénk utánajárni, kénytelenek vagyunk a vércseppanalízist hirdető weblapokat idézni: „Egyfajta betegségmegelőző vizsgálatról volna szó, amely jó előre, a még lappangó, jeleket nem adó betegségről tájékoztat” – olvasható egyik ismertetőben. Ha csak némi igazság lenne abban, amit közöl velünk, azt hihetnénk, egy betegségmegelőző eljárással van dolgunk, ami utóvégre nem is elvetendő. Erről azonban szó sincs. Az üveglapok széle alá szorult, ábrákba tömörült vörösvérsejtek halmazából kóros betegségek veszélyét megsejteni – amit ők tesznek – annyit ér, mint a kávézacc ábráiból a jövőnkbe látni. Ezeket a vérhalmazokból kiolvasott jelenségeket sablonos magyarázattal látják el, amit egy kézikönyvben rögzítettek a tanfolyam vezetői. A „vizsgálat” után „biotermékeket” javasolnak a készletükből, amelyek a „vészjósló jelenségeket elhárítják”.

MIT KÍNÁL, ÉS MIT AD?

Az anyagcsere állapotától, a majdani rákos állapot megsejtésétől az oxigénhiányig és a hormonháztartás felborulásáig még sok minden belefér a kínálatba. Az orvostudomány tételesen megcáfolta, hamisnak és alaptalannak ítélve az élővércsepp-analízis minden egyes tételét. Én csak egy-két ilyen tételt említenék az illusztráció kedvéért. „Felfedi a vér savas állapotát, kimutatja a korokozó baktériumok, paraziták, gombák jelenlétét” – hirdeti. Márpedig ha valakinek a vérében gombák, férgek és baktériumok találhatók, akkor már nem a vércseppanalízis rendelőjében a helye, az ilyen személy életveszélyes betegség hordozójaként már eszméletlen állapotban van, s az intenzív osztály izolációs termében kell kezelni. Ha a vérünk bázikus állapotából savas irányba elmozdul, egy igen felkészült kórházban szorul azonnali kezelésére, mert közvetlen életveszélyben van. Nem kisebb a sürgősségi ellátás igénye, ha felborul a hormonháztartás a szervezetünkben. Röviden: felelőtlen játékról van szó az élő vércsepp analízisével, tisztességtelen eljárásról a beteggel szemben, s nemkülönben komolytalan bánásmódról nagyon komoly dolgokkal. Címet nem adhatok, ha adhatnék, az Ön érdekét tartva szem előtt, akkor sem tenném.