2024. március 19., kedd

Gašićnak sürgősen mennie kell!

Bratislav Gašić nem a legrosszabb miniszter Aleksandar Vučić kormányában. Nem is a legprimitívebb és a legrosszabb ember. De a körülmények folytán és Vučić akaratánál fogva rászolgált arra, hogy ő legyen az első, akit leváltanak. Pontosabban az első, akit sürgősen és feltétel nélkül le kell váltani.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Az élet igazságtalan tud lenni, Szerbia pedig olykor egy furcsa ország benyomását kelti. Sokaknak megbocsáttatnak lopások, korrupció, dölyfösség, tudatlanság, lustaság, felelőtlenség. Gašićnak megbocsátották a katonai előírások (helikopter) és a törvény (ombudsman) megsértését, egy pillanatnyi butaság miatt pedig pórul járt. De hogy világos legyen: Gašić nem áldozat! Egyszerűen egy szörnyű, megbocsáthatatlan butaságot tett, amit a tévékamerák megörökítettek.

Aleksandar Vučić és Bratislav Gašić egyértelműek voltak – a kormányfő azon kijelentésében, hogy a másik nem lesz többé miniszter, a miniszter pedig abban, hogy reméli, lesz még alkalma szolgálni a hazáját. Az ügyet tehát le kell zárni. Gašićnak mennie kell. Minél előbb. Még ma.

A miniszter azonban még nem mondott le, és a kormányfő sem nyújtotta be a lemondatási kérelmet a parlamentnek, arról nem beszélve, hogy ki tudja, mikor döntenek majd erről a képviselők. Ez különös.

Szégyen lenne, hogyha a Szerb Haladó Pártban bárkinek is eszébe jutna játszadozni Gašić távozásával a kormányból, például úgy, hogy a Szerbiai Képviselőház, ahol Vučić SZHP-je abszolút többséget élvez, elvesse a miniszter felmentését. Ez még az újságírónő sértegetésénél is nagyobb botrány lenne. A polgárok arcon köpése. Gyalázat. Haladók, ne sértegessetek bennünket! (Blic)