2024. április 23., kedd

Online, gyorsabban, olcsóbban

Újévtől kizárólag elektronikus úton lehet kérvényezni az építési engedélyeket

A nagyobb mértékű külföldi beruházások egyik fő kerékkötője az építési engedélyek kiadása. A Világbank minden évben kiadja Doing Business elnevezésű ranglistáját, amely az üzleti élet különböző aspektusai szerint rangsorolja az országokat. Szerbia 2014-ben az építési engedélyek kiadása tekintetében a 189 országot felölelő lista legalján, a 186. helyen állt. Az idei jelentésben azonban lényeges ugrás történt, mivel a 139. helyre sorolták be az országot. Ennek egyik oka, hogy jelentős reformok kezdődtek meg ezen a téren, ennek egyik gyakorlati eredményeképp pedig 2016. január elsejétől startol az építési engedélyek elektronikus kiadása.

Erre a munkára készíti fel a minisztérium és a Helyi Gazdaságfejlesztés Nemzeti Ügynöksége (NALED) az érintett intézmények képviselőit. Egy ilyen szeminárium volt tegnap Palicson, ahol a tartomány északi részén lévő önkormányzatok közvállalatainak és intézményeinek dolgozói ismerkedhettek meg a rendszerrel.

A belgrádi, palicsi, kragujevaci és niši regionális prezentációkat követően a jövő héten kezdik meg a gyakorlatban is érintett több mint háromezer állami és önkormányzati tisztviselő felkészítését az új rendszer használatára, ami márciusig tart majd.

Újévtől kezdve minden magánszemély átadhatja elektronikusan az építési engedélyre vonatkozó kérelmét, ehhez olyan számítógépre van szükség, amelyen legalább Windows XP operációs rendszer fut, az internet sebessége minimum fél megabit másodpercenként, és rendelkezik elektronikus aláírással.

Az engedélyek benyújtását a www.gradjevinskedozvole.rs oldalon keresztül lehet megtenni, ahol már most is megtekinthető az eljárás folyamata. Azok, akik úgy érzik, nem boldogulnak a rendszerrel, fordulhatnak a tervezőirodához, amely egyébként is elkészíti a tervezett építkezés tervrajzát, ők az érintett személy nevében benyújtják a kért dokumentációt. Akiknek további kérdésük van a rendszer működését illetően, azok hívhatják a NALED telefonos ügyeletét, a 011/4043190, 011/4043191 és a 011/4043192-es számokon.

A rendszer kidolgozásában részt vettek a Köztársasági Földmérési Intézet, a közvállalatok és az önkormányzatok is, akik elsősorban gyakorlati ötleteikkel járultak hozzá, hogy a mindennapi használattal összhangban legyen annak működése.

Az új rendszer mindenekelőtt gyorsabb és olcsóbb lesz. Mint elhangzott, a határidők nem változnak, az építési engedélyek kiadására továbbra is 28 nap áll rendelkezésre, reálisan nézve az összes engedély kiadására pedig 100 napra van szükség. Ez a legutóbbi Doing Business jelentése szerint Szerbiában több mint 260 napot vesz igénybe, tehát lényegesen rövidül a folyamat. Az újévtől induló új megoldásba beépítettek egy úgynevezett riadóztatást is, ez akkor aktiválódik, ha az engedélyt nem adja ki az illetékes hivatal az előírt határidőn belül. Az ilyen esetekre büntetéseket irányoztak elő a hatékonyság előmozdítása érdekében. Az elektronikus rendszer időt takarít meg, mert nem kell sorban állni, utazgatni, dokumentumokat nyomtatni, és anyagi tekintetben is kedvezőbb lesz. Az új törvény csökkentette egyes illetékek nagyságát. Az eddigiek során az építési projektumok összköltségeinek 25 százalékát tette ki ezen engedélyek kiváltása, ez most három százalékra csökkent.