2024. március 28., csütörtök

Hat jó a 22 pumpás kútból

A pumpás kutakat kevesen használják (Fotó: Kecskés István)

A pumpás kutakat kevesen használják (Fotó: Kecskés István)

Miközben a nagybecskerekiek arra várnak, hogy végre hozzáfogjanak a víztisztító berendezés építéséhez, addig a Városi Vízművek utasítására ellenőrizték az utcai pumpás kutak vizének a minőségét. Abból pedig kiderült, hogy az ellenőrzött 22 kút közül csak hatnak egészséges a vize.
A Vízművek közleménye szerint ennek egyik oka az lehet, hogy a lakosság csak nagyon ritkán és keveset használja az utcai pumpás kutakat. Ha ugyanis többet használnák, akkor tisztább lenne a vizük. Ezért arra kérték őket, hogy többet használják, mert csak azzal lehet a víz tartós mikrobiológiai szintjét megtartani.
Az illetékesek bejelentették, hogy dolgozóik továbbra is rendszeresen ellenőrzik majd, és klórral fertőtlenítik a mikrobiológiai szempontból tisztátlan vizű kutakat. A legutóbbi ellenőrzés után fehér színnel jelölték meg azokat a kutakat, amelyeknek a vize iható. A mikrobiológia szempontból tisztátlan vizű kutakat zöld színnel jelölték meg, a baktériumoktól tisztátlan vizű kutakról pedig leszerelték a pumpáláshoz szükséges kart.
A nagybecskereki városi vízvezeték használata a magas arzéntartalma miatt 2004 februárja óta tilos. Azóta a polgárok egy része palackozott vizet fogyaszt vagy a város egyetlen ökokútjáról hordja az ivóvizet.