2024. április 20., szombat

Adán napközibe járhatnak a kisiskolások

Az általános iskolában november óta működik a szolgáltatás

Az adai Cseh Károly Általános Iskola központi épületében november elsejétől minden munkanapon 11 óra és 16.30 között Aranyos Szűgyi Lívia tanítónő vezetésével működik a napközi otthon az erre a célra kialakított helyiségekben. A tanulók a napköziből eljárnak az iskolán kívüli foglalkozásokra is, köztük zenedébe vagy más különórákra.

A diákok a házi feladatot készítik a tanító nénivel (Csincsik Zsolt felvétele)

A diákok a házi feladatot készítik a tanító nénivel (Csincsik Zsolt felvétele)

– A szülők részéről felmerült az igény, hogy az alsós tanulók számára napközi otthoni ellátást biztosítsunk, mert sok szülő olyan munkabeosztással dolgozik, ami megköveteli, hogy a gyerek mellé keressenek valakit – magyarázta Maksó Éva iskolaigazgató. – A törvényes követelmények figyelembevételével kérelmeztük a napközi megnyitását, és az idei iskolaévtől az oktatási miniszter jóváhagyta a kérelmünket. Ez az iskolának, a szülőknek és a gyerekeknek is jó dolog. Bár csak késve, november elsejétől tudtuk elindítani a szolgáltatást, mert ez különböző szervezési munkákat igényelt. Kezdve azzal, hogy a napközinek tantermet kellett kialakítani, és játszóhelyiséget, ahol a gyerekek a szabadidős foglalkozásokat bonyolítják le. Továbbá a napközi számára tanerőt is kellett biztosítani az iskolának. Ezzel jól jártunk, mert az idei tanévtől, sajnos, lett egy munkaerő-feleslegünk, egy tanító néni, akit most tudunk foglalkoztatni a napköziben. A napközit a központi iskolában tudtuk megnyitni, miután tantermeket és játszóhelyiséget alakítottunk ki az egykori műszaki kabinetek helyén. A napköziben a tanító néni 11 órától várja a diákokat, akik általában délben érkeznek, mert addig van elfoglaltságuk. Minden gyerek leadta az iskolán kívüli órarendjét. A tanítónő gondot visel arról, hogy melyik gyereket mikor és hova kell küldeni délutáni foglalkozásra, ahonnan visszavárja őket. A közös ebéd 13 órakor van az ebédlőben. A Galiba vendéglő szállítja az ebédet, amit fele-fele arányban fizet a szülő és az önkormányzat. A napköziben ugyanúgy oktatás és nevelés is folyik, mint ahogyan az iskola más osztályaiban. A gyerekek a napköziben elkészítik a leckét, és eljárnak a különböző foglalkozásokra – közölte Maksó Éva, aki hozzátette, hogy jövő szeptembertől újabb csoporttal szeretnék bővíteni a harmadikos és negyedikes diákok számára a napközit, mert egyelőre csak az első és második osztályosok számára kapták meg az engedélyt.

Az igazgató megjegyezte, hogy egyelőre csak a központi épületből érkeznek a gyerekek. A szülők megítélése szerint az elsős és másodikos diákok ugyanis túl fiatalok, hogy egyedül átjöjjenek a másik iskolaépületből. Azt ígérte, hogy ezen jövőre megpróbálnak javítani.

A napközi fenntartását és a dolgozó jövedelmét az oktatási minisztérium finanszírozza. Az adai önkormányzat hozzájárult a napközi helyiségeinek kialakításához és felújításához, valamint kifizeti a diákok étkezési költségének a felét. Az étkezés egy főre 250 dinárba kerül. Maksó Éva elmondta, hogy nagyon szívesen elfogadnak a napközi számára mindenféle felajánlást, amellyel még jobban felszerelhetik a helyiségeket, köztük a játszószobát. Továbbá szükségük lenne egy kanapéra is, hogy még otthonosabbá tegyék a gyerekeknek a napközit.