2024. március 29., péntek
ZENTA

Pezsgő élet a sportcsarnokban

A hétvégén megkezdődik a birkózó-Balkán-bajnokság, januárban Szerbia–Magyarország férfikézilabda-mérkőzés!

Zentán egy hete nyitotta meg kapuit Vajdaság egyik legnagyobb és legszebb sportcsarnoka, s a nyitórendezvények után a hétvégétől a sportolók veszik át a kulcsokat. Erről a városházán számolt be Ceglédi Rudolf polgármester, aki mellett a Szerbiai Birkózószövetség nevében a magyarkanizsai Bálint Zoltán és a Zenta Birkózóklub igazgatója, Bicók Róbert beszélt arról, hogy szombaton és vasárnap Zenta ad otthont az újraélesztett Balkán-bajnokságnak, esetünkben az idősebb pionír korosztálynak. „Az elmúlt húsz évben a Balkán-bajnokságok elhaltak, a Szerbiai Birkózószövetség indítványára és a törökök támogatásával élesztettük újra. A serdülők mezőnyében ezen a versenyen a zentai Polgár Ákos már nyert aranyat idén, de úgy tartjuk, hogy az idősebb pionírok számára is nagyon fontos megszervezni a bajnokságot, hogy ők is kóstoljanak bele a nemzetközi mezőnybe. A legnépesebb küldöttséggel a törökök érkeznek (54), majd Bulgária (45), Moldova (30) és Románia következik, Szlovénia 4, Görögország 6, Bosznia 7, Macedónia 8, Horvátország pedig 3 személlyel jön. A szerbiai csapat úgy néz ki, hogy kötöttfogásban két-két versenyzőt indítunk súlycsoportonként, szabadfogásban egyet-egyet, a lányoknál pedig öt versenyzőnk lesz. A résztvevők elszállásolását Zentán és Magyarkanizsán oldottuk meg, maga a verseny pedig úgy néz majd ki, hogy szombaton 10–14 és 17–20 óráig egyéni lesz, vasárnap pedig 10-től a válogatottak csapnak össze. Fontos kiemelni, hogy ez a bajnokság ún. kis költségvetésű verseny, tehát senki nem támogatja, hanem a részvételi díjból kell megoldani mindent” – nyilatkozta Bálint, Bicók pedig hozzátette, klubjának külön megtiszteltetés egy ilyen bajnokság szervezése, s az öt hazai fiútól és két lánytól legalább egy aranyat vár.

A sajtótájékoztatón még egy fantasztikus hírt kaptunk: az olimpiai felkészülés keretében január 9-én Zentán játssza le mérkőzését Szerbia és Magyarország felnőtt-férfiválogatottja! Az esemény a mostani állás szerint 18 órakor kezdődne, a belépődíj pedig 400, illetve 200 dinár lenne. Ezzel kapcsolatban a szintén magyarkanizsai Dukai Ferenc nyilatkozott, akit onnan ismerhetünk a legjobban, hogy ő a kitalálója és fő szervezője az immár hagyományos nyári kézilabdatornának városában, ahová olyan csapatok járnak el évről évre, mint a Mol-Pick Szeged, a Vardar, a Nexe. „A Szerbiai Kézilabda-szövetség főtitkára nem véletlenül járt a napokban Zentán. A szövetség is kacsingat immár a térségünk felé, hiszen Magyarkanizsáról, Adáról és Zentáról is vannak korosztályos válogatottjaink. Erre a mérkőzésre úgy kell tekinteni, mint egyfajta belépőre ahhoz, hogy a zentai sportcsarnok még nagyobb eseményeknek adjon otthont, hiszen különböző selejtező mérkőzésekre teljesen alkalmas a csarnok, s a közeljövőben a zentaiak minden bizonnyal láthatnak is egy ilyet. Ami pedig a kanizsai tornát illeti, nos, idén már átvittünk egy meccset Adára, jövőre Zentán is várható egy” – nyilatkozta Dukai.

Balról jobbra: Bicók Róbert, Bálint Zoltán, Ceglédi Rudolf és Dukai Ferenc a zentai sajtótájékoztatón (A szerző felvétele)

Balról jobbra: Bicók Róbert, Bálint Zoltán, Ceglédi Rudolf és Dukai Ferenc a zentai sajtótájékoztatón (A szerző felvétele)

A polgármester szerint hamarosan megalapítják a sportlétesítményeket vezető közvállalatot is, addig pedig Szegedinszki Igor, a sportszövetség titkára irányítja ideiglenesen a létesítményt. Szegedinszki elmondta, a klubok leadták az igénylést a sportcsarnok használatával kapcsolatban, így a zentaiak hamarosan el is foglalhatják a csodálatos létesítményt, méghozzá teljesen ingyen, ahogy mondta a polgármester.