2024. március 28., csütörtök

Amerika szerint Észak-Koreának nincs hidrogénbombája

Kim Dzsong Un egy katonai bázis szemléjén arról beszélt, hogy országa rendelkezik hidrogénbombával. Nyugati szakértők azonban ezt kétségbe vonják.

Észak-Koreának valóban van atomprogramja, és kísérleti atomrobbantásokat is végrehajtott már. A fúziós elven működő hidrogénbomba ereje azonban sokszorosa a hagyományos atombombáénak - ha valóban rendelkezik ilyennel Észak-Korea, akkor az nagy ugrás lenne a katonai képességeiben.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője azonban erősen kételkedik a távol-keleti diktátor kijelentésében – írja a BBC. „Nagyon komolyan vesszük az észak-koreai rezsim nukleáris ambícióit, és az ebből adódó kockázatot.” – tette hozzá.
 
John Nilsson-Wright, a Chatham House nevű londoni székhelyű thinktank ázsiai részlegének vezetője szerint ez is csak az egyike Kim Dzsong Un hangzatos kijelentéseinek. Úgy véli, a vezető ezzel csak fel akarja kelteni a figyelmet és a saját politikai hatalmát fitogtatja.
 
Dél-Koreai szakemberek szintén valószerűtlennek tartják, hogy Észak-Korea hidrogénbombával rendelkezne, azt azonban elképzelhetőnek tartják, hogy Phenjan dolgozik a fegyver kifejlesztésén.