2024. április 19., péntek

Magyarország fokozza nyugat–balkáni diplomáciai aktivitását

Magyarország jelentősen fokozza diplomáciai aktivitását a Nyugat-Balkán felé – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter tegnap Budapesten, miután megbeszélést folytatott Hashim Thaçi koszovói külügyminiszterrel. Szijjártó kijelentette, Magyarország nagy mértékben járul hozzá a Nyugat-Balkán stabilitásához és biztonságához, hiszen a legnagyobb, külföldön lévő magyar hadtest Koszovóban, a KFOR keretei között szolgál, továbbá magyar szakemberek irányítják a légi forgalmat a koszovói magas légtérben.

Hashim Thaçi és Szijjártó Péter külgazdasági a gazdasági együttműködésről szóló megállapodás aláírása után (Fotó: MTI)

Hashim Thaçi és Szijjártó Péter külgazdasági a gazdasági együttműködésről szóló megállapodás aláírása után (Fotó: MTI)

Úgy vélte, a régió stabilitásának egyik legfontosabb eleme a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd sikere, ennek mielőbbi eredményessége érdekében Magyarország mindkét országot támogatja. E párbeszéd annál sikeresebb, minél gyorsabban halad az euroatlanti integráció útján a két ország, ezért Magyarország támogatja, hogy az EU még az idén megnyissa a csatlakozási tárgyalások fejezeteit Szerbiával, felgyorsítsa a tárgyalásokat, és a Koszovóval kötött stabilitási és társulási megállapodást mielőbb hajtsák végre.

Hashim Thaçi hangsúlyozta: Magyarország és Koszovó kapcsolatai kiválóak, a cél az, hogy ezek ne csak a politikai és katonai együttműködésre, hanem a gazdasági kooperációra is kiterjedjenek, különösen a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás területén. Mint mondta, a nyugat-balkáni béke és stabilitás Koszovónak is fontos, ennek érdekében sok erőfeszítést is tesz. Koszovó elkötelezetten támogatja a nemzetközi küzdelmet a szélsőségek ellen, és e cél érdekében együttműködik a térség országaival is, hogy ne terjedhessenek el a szélsőségek a régióban.