2024. április 18., csütörtök
Németh Szilárd az országgyűlésben:

Az illegális bevándorlás és a terrorizmus kéz a kézben jár

A népvándorlás méretű illegális bevándorlás és a terrorizmus kéz a kézben jár, közöttük nagyon szoros összefüggés mutatható ki – jelentette ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tegnapi ülését követően tartott sajtótájékoztatóján Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke a tanácskozáson kapott szakmai tájékoztatásra hivatkozva.

Több mint egymillió illegális bevándorló rohanta le Európát 2015-ben, és a szolgálatok véleménye és adatai szerint körülbelül 90 százalékuk minden ellenőrzés nélkül, a felelős szervekkel nem együttműködve került be az Európai Unióba, ezért nem tudjuk, kik ők, miért jöttek, mit akarnak, és ezek szerint azt sem tudjuk, hogy hányan lehetnek közülük álcázott terroristák – jelentette ki a politikus.

Az egyik titkosszolgálati vezetőt idézve Németh kijelentette, mindezen okokból ideológiai felhang nélkül kijelenthető, hogy nőtt Európában és Magyarországon a terrorkockázat; a politikus hozzátette: mindeddig nem merült fel adat arról, hogy Magyarországon közvetlen terrorveszély lenne. Hozzátette: a bevándorlás kezelésére kialakított francia–német modell a szolgálatok vezetői szerint egyértelműen megbukott, amit az érintett államok is elismernek, hiszen a terrorcselekmények elkövetői között második és harmadik generációs bevándorlók is vannak, akik európai életmódot élnek, majd azt kárhoztatva követnek el merényletet.

Németh Szilárd utalt arra: a Fidesz az első perctől kezdve következetesen azt képviselte ebben a kérdésben, hogy Magyarországra bevándorlókat se beengedni, se betelepíteni, se visszatoloncolni nem lehet, a legfontosabb feladat pedig az ország, az Európai Unió és a schengeni övezet határainak megvédése, valamint vissza kell utasítani a betelepítési kvótát és az alaptalan, jogtalan visszatoloncolási kezdeményezéseket.

A politikus a Terrorelhárítási Központ néhány héttel ezelőtti akciói kapcsán arról beszélt: bocsánatot kellene kérniük a magyar emberektől és a TEK állományától azoknak, akik politikai haszonszerzésért kisstílű, rendkívül felelőtlen és veszélyes politikai támadást hajtottak végre az általuk hosszabb ideje támadott testülettel szemben.

A paksi erőműbővítés szerződései kapcsán a politikus arról beszélt: ki kell vizsgálni, pontosan mit tett közzé „politikai vagánykodásból” blogján Jávor Benedek európai parlamenti képviselő; ha ugyanis titkos anyagokat publikált, akkor emellett Kovács Béla jobbikos EP-képviselő ügye „kismiska”.

Hozzátette: a brüsszeli politikus által közzétett anyag környezeti hatástanulmányát egy olyan cég jegyzi, amelynek vezetője Vajnai Attila kommunista politikus, „aki arról szokott a leghíresebb lenni, hogy hatalmas vörös csillaggal a mellén járkál mindenféle rendezvényre, és az Európai Bíróságon is megtámadta azt, hogy a vörös csillag önkényuralmi jelkép lenne”, a cég ráadásul ellenérdekelt a paksi beruházással szemben. Németh Szilárd hangsúlyozta: a bővítés fő oka éppen a rezsicsökkentés fenntarthatóvá tétele, az olcsóbb magyar villamos energia megteremtése.

AZ EDDIGI EURÓPAI POLITIKA „A VIRTUÁLIS ÖNGYILKOSSÁG POLITIKÁJA”

Az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy Európa képtelen jó választ adni a kihívásokra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén.

Beszámolójában kiemelte: az eddigi európai politika „a virtuális öngyilkosság politikája”, mert látványos, de káros, veszélyezteti Európa biztonságát és jövőjét, és ma már nem szentségtörés erről beszélni. Úgy látja, Európa jelenleg öt kihívással néz szembe: a keleti szomszédságában instabilitás, Ukrajnában háború van, soha nem látott mértékű az instabilitás a déli szomszédságában, ami rendkívüli bevándorlási hullámot indított el, az ellenőrizetlen beáramlás miatt a terrorfenyegetettség napi szinten jelen van az európaiak életében, az energiabiztonság esetében nincs előrelépés, és a gazdasági kihívások továbbra is fennállnak. Ezekre a kihívásokra Európa önsorsrontó választ ad.