2024. április 25., csütörtök

Nem közeledtek a brit-lengyel álláspontok a bevándorlói segélyeket illetően

Egyelőre nem sikerült egyetértésre jutnia a lengyel és a brit kormányfőnek a kelet-európai bevándorlók szociális segélyeire vonatkozó szigorítások kérdéséről.

Ennyit árult el varsói sajótájékoztatóján David Cameron – lengyel kollégája úgy nyilatkozott, az ügyben nem ért egyet a brit miniszterelnökkel, de úgy gondolja, hogy Nagy-Britanniának az EU-n belül kell maradnia. Beata Szydlo szerint januárban újra megpróbálják közelíteni álláspontjaikat.

A londoni kormány célja, hogy az uniós migránsok csak négy év elteltével kaphassanak az alacsonyan fizetett munka mellett felvehető kiegészítő segélyt. Mindezt a lengyel és a szlovák vezetés is elutasítja.

- Mindketten azt szeretnénk, ha a nemzeti parlamentek az eddiginél nagyobb szerepekhez jutnának – az Unión belüli viszonyok szorosabbra fűzése nem elsődleges célunk, sőt. Új szabályok kellenek az eurozónán belül és az azon kívül levő államok viszonyára vonatkozóan. Mindketten úgy hisszük, hogy sokkal többet kell tenni annak érdekében, hogy az EU a gazdaság és a munkaerőpiac motorja lehessen – fogalmazott a brit miniszterelnök.

David Cameron szerdán Bukarestben járt, ahol román részről annyi hangzott el, hogy Románia nagyjából mindenben támogatni tudja London elképzeléseit, az uniós polgárok mozgási szabadságának esetleges korlátozását kivéve.

A brit miniszterelnök ellátogatott a 60 emberéletet követelő diszkótűz helyszínén kialakított kegyhelyhez. A román államfő köszönetet mondott neki az október 30-i tragédia sebesültjeinek kezelésében nyújtott brit segítségért.