2024. április 23., kedd

Átadták az idei Nobel-díjakat

Átadták az orvosi, fizikai, kémiai, irodalmi Nobel-díjakat és a közgazdasági Nobel-emlékdíjat, valamint a díjjal járó 8 millió koronás (860 ezer eurós) pénzjutalmat csütörtökön Stockholmban. Az elismerést XVI. Károly Gusztáv svéd király nyújtotta át.

A fertőző betegségek kutatása területén elért eredményeiért William C. Campbell ír, Omura Szatosi japán, illetve Juju Tu kínai tudós vehette át az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. William C. Campbell és Omura Szatosi a fonálféreg-fertőzések - mint a folyami vakság és a nyirokfilariázis -, Juju Tu a malária elleni újfajta kezelés kidolgozásáért érdemelte ki az elismerést.

A neutrínóoszcilláció felfedezéséért Kadzsita Takaaki japán és Arthur B. McDonald kanadai tudóst tüntették ki idén a fizikai Nobel-díjjal. Az indoklás szerint a két fizikus kulcsszerepet játszott a neutrínóoszcilláció felfedezésében és ezáltal annak bizonyításában, hogy a neutrínóknak van tömegük. A tudósok sokáig az ellenkezőjéből indultak ki.

A DNS-javítás mechanizmusvizsgálataiért Tomas Lindahl svéd, Paul Modrich amerikai és Aziz Sancar török-amerikai tudósnak nyújtotta át idén a kémiai Nobel-díjat a svéd uralkodó. A három kutatónak sikerült molekuláris szinten feltérképeznie, hogy a sejtek hogyan javítják ki a DNS-károsodásokat és őrzik meg a bennük tárolt genetikai információt. Meghatározó kutatásaik kulcsfontosságú ismereteket szolgáltattak a sejtek működéséről és hozzájárultak - többek között - új rákkezelési módszerek kidolgozásához is.

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz ellenzéki író vehette át idén az irodalmi elismerést. A 67 éves szerzőt „polifonikus írásaiért tüntették ki, amelyek a szenvedésnek és a bátorságnak állítanak emléket korunkban" - hangzott az indoklás.

Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Angus Deaton, a Princeton Egyetem közgazdász professzora kapta a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért.
A Nobel-békedíjat Oslóban csütörtök délben nyújtották át a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettnek.

A díjakat minden évben az alapító halálának napján adják át. Az díjátadót ünnepélyes bankett követi, amelyen hagyományosan részt vesz a svéd királyi család is.
Az idei díjátadóra meghívást kaptak az 1945-ös hirosimai és nagaszaki atomtámadás japán túlélői.