2024. április 25., csütörtök

Egy hete működik

December 1-jével a Topolyai Vöröskereszt szervezésében beindult a népkonyhai szolgáltatás Topolya községben - Hetente kétszer Kishegyesre is szállítanak élelmet, 200 adagot

Mintegy nyolcvan önkéntes közreműködésével 16 helyi közösségbe, 17 elosztóhelyre szállítanak: Zobnaticára, Karađorđevóra, Bácskossuthfalvára, Pacsérra, Krivajára, Cserepesre (Bački Sokolac), Bajsára, Pannóniára, Zentagunarasra, Njegoševóra, Karkatúrra, Gunarasra és Pobedára, Topolyára szállítják az egytálételt.

Az utóbbi helyi közösségbe két elosztóhelyre. Csak az első napon, december 1-jén merültek fel nem várt körülmények: a konyhán bekövetkezett műszaki problémák miatt az első napon tartós élelmiszerrel tudtak szolgálni a rászorulóknak. Azt követően azonban, ahogy a jövőben is, főtt étellel várják már a népkonyhai szolgáltatásra jogosult polgárokat keddenként, szerdánként, csütörtökönként és péntekenként. Indokolt esetben, ünnepnapokon, pl. karácsonykor, szilveszterkor, száraz ételekből álló csomag várja majd őket az elosztóhelyeken. Mint azt a szervezet titkárától, Lestár Tibortól megtudtuk: a decemberi hónap folyamán véglegesítik majd a szolgáltatás igénybevételét élvezők listáit, jelenleg a népkonyhai szolgáltatásból részesülők száma alkalmanként változik: most egy-egy alkalommal 650 és 750 adag közötti meleg étellel szolgálnak. Ahogy korábban, ezen idényben is sok a rászoruló, több a vártnál. A szociálisan hátrányos helyzetű igénylők esetében sok esetben menet közben bekövetkezett lakcímcsere is nehezíti azt, hogy véglegesítsék, mely elosztóhelyre hány adag ételt szállítsanak. Az elosztóhelyeken 7.30-tól 13 óráig zajlik az ételosztás. A korábbi gyakorlat alapján hetente kétszer: kedden és csütörtökön Kishegyesre is szállítanak élelmet, 200 adagot. A Topolyai Vöröskereszt felkínálta a lehetőséget a zentagunarasi, a bácskossuthfalvi, a bajsai, a pacséri, a gunarasi, továbbá a topolyai Nikola Tesla és a Csáki Lajos Általános Iskola részére, miszerint rászoruló diákjaik napi étkeztetéséhez is hozzájárulnának a népkonyhai szolgáltatáson keresztül, ha igénylik. Az iskolák visszajelezték, igénylik a szolgáltatást. Jelenleg folynak a megbeszélések annak realizálásának módjáról. Várhatóan a második félévtől az iskolások részére is beindulhat a szociális alapellátás ezen formája.

A Topolyai Vöröskereszt munkatársai az elmúlt napokban minden elosztóhelyre szállítottak használt ruhaneműt, lábbelit, amelyből hagyományosan a karácsonyi ünnepek alkalmával a népkonyhai szolgáltatásra jogosultak részére ruhaosztást szerveznek. Várhatóan jótékony kezdeményezésük, a ruhaosztás december 22-én valósul meg minden elosztóhelyen.