2024. április 19., péntek
Áder János Litvániában:

Sikeres a balti államok légtérvédelme

A balti államok légtérvédelmét ellátó magyar pilóták szolgálatának sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy 2019-ben visszavárják őket Litvániába, újabb négyhónapos szolgálatra – mondta Áder János magyar államfő, miután tegnap délután a Siauliai Légi Bázison találkozott a litván államfővel és a magyar pilótákkal.

Dalia Grybauskaite és Áder János a Magyar Honvédség egyik Gripen típusú vadászrepülőgépe előtt a Siauliai Légi Bázison (Fotó: MTI)

Dalia Grybauskaite és Áder János a Magyar Honvédség egyik Gripen típusú vadászrepülőgépe előtt a Siauliai Légi Bázison (Fotó: MTI)

A NATO balti légtérrendészeti missziója keretében a Magyar Honvédség négy JAS–39 Gripen vadászgépe és a német légierő négy Eurofighter vadászgépe látja el szeptembertől négy hónapon keresztül Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét.

Az Áder János vezette magyar delegáció Litvániába a Magyar Légierő An–26-os szállítógépével érkezett rövid látogatásra. A Siauliai bázison Dalia Grybauskaite államfővel közösen megtekintették a magyar Gripenek gyakorló, úgynevezett „Tango” riasztását: a riasztást követő néhány percen belül a levegőbe emelkedett két vadászgép.

A litván elnök az eseményt követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a balti légteret felügyelő magyar katonák fantasztikusan végzik munkájukat. Kiemelte, hogy Litvánia és Magyarország a régió biztonsági kihívásait azonos módon értékeli, a két ország kapcsolata pedig baráti. Mint mondta, Áder Jánossal biztonságpolitikai kérdésekről is beszéltek. Hangsúlyozta, hogy fel kell készülniük a varsói NATO-csúcstalálkozóra, valamint a migrációs krízis ügyében is közös platformot kell kialakítaniuk.