2024. március 29., péntek

Törökországból Szerbiába költözik a Fiat?

A kragujevaci gyárba hoznák át a Tipo gépkocsimodellek gyártását

A feszült törökországi helyzet miatt lehetséges, hogy az olaszországi Fiat anyavállalat áttelepíti Kragujevacra a Fiat Tipo modell gyártósorait. Hogy mi valósul meg az elképzelésből, az nagyban függ attól, hogy Oroszország megnyitja-e kapuit a Szerbiában gyártótt gépkocsik előtt, valamint attól, miként alakulnak a jövőben a törökországi politikai események.

Mint ismeretes, az orosz repülőgép lelövése miatt Törökország és Oroszország között elmérgesedett a viszony, ezért az olaszországi Fiat vezetősége azon gondolkodik, hogyan tudná biztonságosabb környezetbe hozni az üzletet. A kialakult körülmények miatt az olaszok lehetségesnek tartják, hogy a törökországi gyártósoraikat áthelyezik Szerbiába.
A szóban forgó Fiat Tipo modell 12.500 eurós ára miatt igen népszerű a piacokon, ezért nagyon nagy mennyiségben gyártják.
– A vásárlók 12.500 euróért egy szolidan felszerelt autót kapnak, ami 1600 köbcentis dízelmotorral, alumíniumfelnikkel, Bluetooth autórádióval, tolatókamerával és egyéb felszereléssel van ellátva – nyilatkozta Antonella Bruno, a Fiat termékmenedzsere.
A Fiat Chrysler Automobiles szerbiai leányvállalatának elegendő kapacitása van az új modell gyártásához. Október végéig a kragujevaci gyár exportjának értéke meghaladta az egymilliárd eurót, amely ötször meghaladja a Smederevói Acélművek exportját.
Alberto Dilio, a Fiat gyár dizájntervező központjának igazgatója elmondta, hogy a Fiat Tipo és a Fiat 500L ugyanarra az alvázra épül, és 2016-ban egymillió darabot gyártanak belőle Európa-szerte.
A gazdasági minisztériumban komolyan foglalkoznak a kragujevaci gyár jövőjéről, mivel a Fiattal kötött szerződés 2018-ban lejár.
A Fiat tavasszal még Aegea néven mutatta be a Linea utódját, de az illetékesek nagyon hamar jelezték, hogy ez az elnevezés nem végleges. Törökországban végül az Egea név mellett döntöttek, de Európának kerestek egy másik, könnyebben elfogadható típusjelzést. Végül a múltba nyúltak vissza, a 90-es években beszüntetett Fiat Tipo nevet élesztették újra.