2024. március 29., péntek

Tarthatatlan a tervezett megtakarítás

A pénzügyi tanács szerint aligha teljesíthető a jövő évre előirányozott költségvetési hiánycsökkentés

Az idei pénzügyi eredmények semmiképpen sem szavatolják azt, hogy a kormány 2016-ra előirányzott, konszolidációs takarékossági terve megvalósul – értékelték a Pénzügyi Tanács tagjai a tegnap Belgrádban megtartott sajtótájékoztatón.

Pavle Petrović, a tanács elnöke szerint alig hihető, hogy a jövő évi költségvetésben sikerül majd a bruttó társadalmi össztemékhez (GDP) viszonyított 0,75 százalékos megtakarítást kieszközölni, mert az államvezetés már az idén valamennyi lehetőséget kiaknázott. A szakértő szerint az eddigi kiadáscsökkentés fő mozgatórugói (a nyugdíjak és a közalkalmazottak bérének csökkentése) is már kimerültek, és a helyzeten csak rontott, hogy a közelmúltban mindkettő növekedett.

– Legjobb esetben is csak az előirányzott 0,75 százalékos megtakarítás felét fogja megvalósítani az állam – magyarázta a tanács elnöke –, mert az állami közvállalatok iránti kiadások továbbra is komoly kockázatot jelentenek.

– Az eddigi pénzügyi kimutatások nem szavatolják, hogy az államvezetés következő évre szóló megtakarítási terve sikeres lesz – nyomatékosította a pénzügyi szakember.

A VÁLSÁG MÉG TART

A tanács szerint megtörténhet, hogy a 2016–2017-es időszakban a költségvetési hiány némileg csökken, és tartható a GDP-hez viszonyított 3 százalékos szinten, de ez még nem állítaná le a közadósság növekedését. Ez más szóval azt jelenti, hogy Szerbia még mindig nem lábalt ki a pénzügyi válságból.
Ha a költségvetési hiányt a bruttó hazai össztermék 3 százaléka alatt tartani lehetne, akkor tovább nem növekedne a közadósság, és ennek eredményeként hosszabb távon élénkülne a gazdaság. Ez viszont – teszik hozzá a tanácstagok – még nem jelent teljes gazdasági fellendülést.
A pénzügyi tanács szerint a 2016-ra tervezett takarékossági program intézkedéseinek a fele egyelőre kérdéses.

– A jövedéki adó előirányzott növelése ugyan növeli a bevételt, viszont a kormány nem dolgozta ki részletesen a kiadási tételeket, és ha jelenlegi formájukban maradnak, szinte biztosra vehető, hogy veszteséget fognak megvalósítani – fogalmazta meg a tanács.

A TÉVÉELŐFIZETÉST MINDENKINEK FIZETNIE KELL!

A szakértők szerint a 150 dináros tévéelőfizetés nem lesz elegendő a közszolgálati médiumok támogatására.

Vladimir Vučković tanácstag szerint csak abban az esetben lehetne pótolni a közszolgálati adók szubvencionálásából elvont pénz, ha minden háztartás fizetné az említett 150 dinárt. Mint ismeretes, jövőre, a médiaházak támogatására az eddigi összeg felét, azaz 4 milliárd dinárt irányozott elő a kormány.

A tanácstagok megjegyezték azt is, hogy 2016-ra a kormány 29 ezer állami alkalmazott elbocsátását irányozta elő, ennek valószínűsége szerintük kicsi, hiszen az idénre is 25 ezer személy elbocsátását tervezte, nem lett belőle semmi.

Végül arra is rámutattak, hogy előre nem tervezett kiadások is előfordulhatnak, jobbára a közvállalatok háza táján. Példaként említették a bori rézbánya és a NIS Petrohemija esetét.