2024. április 25., csütörtök

Pici golyók össztűz alatt

Kétszázötven éve annak, hogy Samuel Hahnemann elsőként írta le a homeopátiás gyógymód alapjait, azóta időről időre fellángol körülötte a vita. Hívei szerint a homeopátia hatékony és tudományosan megalapozott gyógymód, ellenzői viszont úgy tartják: szimplán egy placebóhatáson alapuló csalásról van szó.

Nagyjából tíz éve annak, hogy miután orvostól orvosig jártam, eredménytelenül, Budapesten egy homeopata segítségét kértem. Hosszasan elbeszélgetett velem, majd fölírt egy gyógyszertárban kapható szert. Különös dolog történt: több sikertelen gyógyszeres kezelés után elindította a remélt fiziológiai változást a szervezetemben. Csodaként éltem meg, de végül nem hozta meg a várt, tartós eredményt. Azóta se tudom, mit gondoljak efelől.

A WHO adatai szerint a homeopátia a kínai medicina utána a második leggyakrabban igénybe vett gyógymód, ezt követi a fitoterápia, majd a hagyományos gyógyászat. Ez utóbbi és a homeopátia hívei – illetve gyakran a háttérben meghúzódó különböző üzleti lobbik – között mostanság megint föllángolt a vita.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Orvosi Tudományának Osztálya nemrégiben csatlakozott a svéd testvérintézményhez, és amellett érvel, hogy a homeopátiás szerek ugyanolyan minősítő eljáráson kell, hogy átessenek, mint a hagyományos gyógyszerek. Az MTA állásfoglalása egy 2015-ös ausztrál kutatásra is hivatkozik, amely kimondta: egy vizsgálatuk sem bizonyította, hogy a homeopátiás szereknek bármi hatása lenne, ezért az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács arra hívja fel a figyelmet, hogy homeopátiás szereket nem szabad használni krónikus és súlyos betegségek kezelésére vagy olyan esetekben, amelyek súlyos állapotromlással fenyegetnek. Sokak szerint a homeopátia akkor lehet veszélyes, ha a rászoruló beteg miatta nem fordul orvoshoz, vagy olyan esetekben, amikor a homeopátiás szer felerősíti vagy csökkenti a hagyományos gyógyszerek hatását.

A homeopátia szerint a betegségek olyan szerekkel is kezelhetők, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki, de sorozatos hígítással és rázással megszűnnek a szer toxikus hatásai, míg a vivőanyag (víz, alkohol vagy cukor) megőrzi a szer tulajdonságait. A homeopátia hívői a gyógyultakra hivatkoznak, de ellenzői szerint egy-egy eset nem megfelelő tudományos bizonyíték, a hatásosság bizonyításának komoly szakmai kritériumai vannak. Szerintük a hatás nem hit, hanem mérés kérdése. A vitát szinte lehetetlen eldönteni, de amíg a modern orvoslás nem lesz képes mindent kielégítően gyógyítani, az óriási piaccal rendelkező alternatív szereknek lesznek hívei.

Az MTA a múlt héten Áltudományok és bizonyítékokon alapuló orvoslás címmel szervezett ülést, ezen az is elhangzott: nagy kérdés, hogy szabad-e a tudománynak elvetnie valamit csak azért, mert az általa nem elég jónak tartott eredményeket ér el. A megszólalók szerint nem feltétlenül a teljes tiltás a jó megoldás, hiszen kialakult az igény egy, a test mellett a lélek gondjait is gyógyító megoldásra, és ez az, amit az alternatív módszerek meg tudnak adni. A homeopátiás parányi golyókat az uniós szabályozás miatt engedélyeztetik egyszerűsített eljárással Magyarországon: mivel ártalmatlanok és nem mérgezőek, ezért állatkísérleteken és klinikai teszteléseken nem kell átesniük, csak a termék előállításának minőségét kell igazolni, az előállítónak pedig gyógyszergyártási engedélyre van szüksége. (Ugyanilyen szabályozás érvényes a gyógynövényekre is.)

A vita nem fogja megingatni a homeopátia híveit. Injekciók, drága és olykor fájdalmas orvosi vizsgálatok helyett (vagy mellett) Szerbiában például a homeopátiás rendelőben is rendszerint orvos (gyógyszerész, fogorvos vagy más egészségügyi szakember) fogadja a beteget, akivel hosszasan elbeszélget. Szerbiában nagyjából húsz homeopátiás szer kapható a gyógyszertárakban, de Nagy-Britanniától, Franciaországtól vagy Dániától eltérően az egészségbiztosítás nem fedezi ezeknek a szereknek a költségét. Bár Európa-szerte felkapott gyógymód a homeopátia, már a brit kormány is azt fontolgatja, hogy megtiltják a körzeti orvosoknak a homeopátiás szerek felírását. Nem lesz könnyű dolga: Erzsébet királynő évtizedek óta sehova sem utazik ezek nélkül a kicsi golyók nélkül, és ebben fia, Károly herceg is követi őt.