2024. április 24., szerda
NŐI LABDARÚGÁS

Őszi elsők a Tisza menti lányok

Nem sikerült jól az elmúlt szezon a Tisza menti régió két női futballcsapatának, a magyarkanizsai Metalmania ugyanis az utolsó előtti, a moholi Rubin együttese pedig az utolsó helyet szerezte meg a II. liga északi csoportjában. A sikertelenül zárult idény után a két klub vezetősége arra az elhatározásra jutott, hogy egyedül egyikük sem tudná végigvinni a következő szezont, így a két egyesület egyesítette erejét, oly módon, hogy a moholi klub legjobb játékosai mind átigazoltak Magyarkanizsára, és az így létrejött közös Tisza menti csapat Metalmania néven vágott neki az új pontvadászatnak.

A Vajda Fángyó és Monostori Miklós által irányított gárda a nyári felkészülés során magasabb osztályú ellenfelek ellen tesztelte formáját (Fruškogorac 2:2, Dunaújváros 3:4), majd szeptember harmadik hétvégéjén a kék-fehérek számára megkezdődött a bajnokság, a nyitófordulóban Balázs Bettináék egy végig kiélezett összecsapáson 3:1-re verték Horgoson a mitrovicai Sremice csapatát. A következő játéknapon a Metalmania Újvidéken elszenvedte egyetlen őszi vereségét, azon a találkozón a Tisza menti lányok igen mérsékelt teljesítményt nyújtottak, aminek talán az volt az oka, hogy a találkozó meglehetősen szokatlan időpontban, délelőtt tíz órakor kezdődött, így a vendégcsapat nagy részének reggel hat órakor már útra kellett kelnie. A Bistrica 021 elleni 1:3 után viszont beindult a kék-fehér gépezet, Bóka Klaudia és társai támadójátékot produkálva mindhárom hátramaradt mérkőzésüket megnyerték, és jobb gólarányuknak köszönhetően végül is megszerezték az őszi bajnoki címet.

A bajnokságban a Metalmania lányai lőtték toronymagasan a legtöbb gólt (35), és jelenleg is egy Metalmania-játékos vezeti a góllövőlistát, az U19-es válogatott Sanja Ivošević ugyanis az ősz folyamán tizennégyszer vette be az ellenfelek kapuját. A bajmoki támadó mellett az egykori Spartacus-labdarúgó, a nyolc gólig jutó Anja Adamov is kitűnt teljesítményével, és a csapatkapitányi karszalagot viselő Balázs Bettinára sem lehetett panasz, az elmúlt három idény magyarkanizsai házi gólkirálya ugyanis annak ellenére, hogy ezúttal hátravontabb szerepkörben játszott, ötször is megrezegtette az ellenfelek hálóját, emellett még számos gólpassz is fűződött a nevéhez. Az említett labdarúgókon kívül az ősz folyamán a Metalmania színeiben még Kiss Bianka (3), Csernyák Anita (2), Milana Knežević, Hevér Kitti és Kovács Hargita is eredményes tudott lenni, a csapat egyik kapusa, Micsik Lilla pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a Sremice és a Bácska elleni bajnokin is büntetőt hárított.

Az őszi záróforduló után a csapat tagjai folytatták az edzéseket, amíg az időjárás megengedte, addig Magyarkanizsán tréningeztek, december 1-jétől pedig a moholi sportcsarnokban folytatódnak az edzések. A tél folyamán a Metalmania együttese több magyarországi teremtornára is meghívást kapott, a lányok december 13-án Mórahalmon, egy hét múlva pedig Dunaújvárosban lépnek pályára, és tornákból jut újév utánra is: február közepén Pécsett rendeznek egy hatcsapatos teremtornát, ahová szintén meghívták a délvidékieket. Vajda Fángyó edző elmondása szerint a társaság hivatalosan február 1-jén kezdi meg a felkészülést a tavaszi idényre, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor több anyaországi együttessel is játszhatnak majd edzőmérkőzéseket, ami remek felkészülés lenne a feljutást megcélzó klub számára.