2024. április 19., péntek

Trump teljesen betiltaná egy időre a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba

Teljesen betiltaná egy időre a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba Donald Trump, a legnagyobb támogatottságot élvező amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Trump helyi idő szerint hétfőn az amerikai sajtónak küldött állásfoglalásában azt írta, hogy "teljesen és mindenestül le kell állítani a muszlimok belépését az Egyesült Államokba", amíg nem tisztázódik, hogy mi zajlik az országban. Azzal indokolta javaslatát, hogy a muzulmánok széles rétegei gyűlöletet éreznek az amerikaiak iránt.

"Különféle közvélemény-kutatások nélkül is mindenki számára világos, hogy a gyűlölet túlmegy bármifajta megértés határán. Hogy ez honnan és miért jön, még tisztázni kell. Amíg meghatározzuk és megértjük a probléma okát és azt, hogy mennyire veszélyes fenyegetést jelent, addig az országunk nem lehet áldozata olyan emberek szörnyű támadásának, akik kizárólag a dzsihádban hisznek, hiányzik belőlük a józan ész és az emberélet iránti tisztelet" - így Trump.

A milliárdos kampánymenedzserét, Corey Lewandowskit arról kérdezték, hogy a Trump által felvetett beutazási tilalom kifejezetten a muszlim bevándorlókra vagy szélesebb körben, a diák- és turistavízummal rendelkező muzulmánokra is vonatkozna-e. Lewandowski csak annyit közölt, hogy "mindenkire".

Ibraham Hoooper, az amerikai-iszlám kapcsolatok tanácsának igazgatója dörgedelmes választ adott Trump javaslatára. Azzal vádolta a milliárdost, hogy a fasizmus mezejére lép. Ben Rhodes, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója pedig azt mondta a CNN hírtelevíziónak, hogy Trump megnyilvánulásai szembemennek az amerikai értékrenddel.

Trump nyilatkozatával republikánus párti riválisait is megbotránkoztatta. Jeb Bush egy közösségi oldalon azt írta, hogy Trump "megtébolyodott". Carly Fiorina szerint párttársa túlzott reagálása ugyanolyan veszélyes, mint Barack Obama elnök tétlensége.

A pakisztáni muzulmánok élesen elítélték Trump kijelentését. Allama Tahír Asráfi, a pakisztáni ulématanács elnöke azt mondta: "Ha néhány muzulmán vezető kijelenti, hogy háború van a keresztények és a muzulmánok között, elítéljük őket". Trumpra célozva feltette a kérdést: miért ne lenne jogos ugyanígy elítélően vélekedni egy amerikairól, ha ilyet állít? "Az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) Szíria gondja, nem vallási kérdés. Ha megoldják a szíriai ügyet, akkor rendeződik az Iszlám Állammal kapcsolatos problémák 75 százaléka" - tette hozzá.

Armanatha Nasir, az indonéziai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy kormánya nem kommentálja a más országokban a választási kampány idején tett kijelentéseket. Elmondta egyben, "Indonézia, amelyben a legtöbb muzulmán él a világon, megerősíti, hogy az iszlám békére és toleranciára tanít. A terrorcselekményeknek nincs közük semmilyen valláshoz vagy országhoz vagy fajhoz".

Szomcsaj Dzsevangma, a thaiföldi sejhüliszlám (muzulmán főpap) irodájának tisztviselője kijelentette: "Az igaz, hogy vannak muzulmán szélsőségesek, akiknek rosszindulatúak a iszlámmal kapcsolatos szándékaik. Ugyanakkor 1,7 milliárd muzulmán él a világban. Ha mindannyian rossz szándékúak lennének, a világ lakhatatlan volna".

Trump nyilatkozata nyilvánvalóan összefügg a San Bernardinó-i vérengzéssel. A 29 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 éves Syed Rizwan Farook 14 embert megölt, 21-et pedig megsebesített múlt héten, a dél-kaliforniai város megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén, majd a rendőrök őket is lelőtték. Szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a támadást az Iszlám Állam ihlette, de erre egyelőre nincs bizonyíték.

Azra Khan, az ausztráliai Canberra Iszlám Központ elnöke azt mondta, hogy Trump fel akarja izzítani a kedélyeket. Kiemelte: "A (San Bernardinó-i) tragédia nem a muzulmánokról szól".

Donald Trump nem először tesz olyan kijelentéseket, amelyek megbotránkoztatják az amerikai közvélemény egy részét, de figyelmes fülekre talál a társadalom egy jelentős rétegének körében. A minap azt mondta, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban nemcsak a terroristákat, hanem a családjukat is "ki kell iktatni". A múlt hónapban azt mondta: elnökké választása esetén kötelezné a muszlimokat az Egyesült Államokban, hogy regisztrálják magukat, és megfigyeltetné a mecseteket. Emellett ismét bevezettetné az Obama-kormány által betiltott, a vízbefojtást imitáló vallatási módszert (waterboarding), mert - mint fogalmazott - az "semmiség" ahhoz képest, hogy az Iszlám Állam embereket fejeztet le.