2024. április 24., szerda

Tüntettek a székelyek Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyre is kiterjedt a merényletkísérlet gyanújával egy hete letartóztatott kézdivásárhelyi Beke István melletti szolidaritástüntetés.

Kedd délután egy hivatalosan is bejelentett tiltakozás keretében mintegy kétszázan gyűltek össze a város főterén, hogy onnan elindulva egy felvonuláson fejezzék ki szolidaritásukat az előzetes letartóztatásba helyezett Beke Istvánnal – tudta meg az MTI tudósítója Háromszék napilap helyszínen tartózkodó újságírójától. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét a romániai szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) azzal gyanúsítja, hogy házi készítésű bombát akart felrobbantani december elsején, a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen.

Kézdivásárhelyen kedden immár a hetedik este tartottak tiltakozó megmozdulást a terrorizmusvád ellen. A vasárnapi tüntetés után – melyen több mint ezren vettek részt – kedden már csak mintegy kétszázan mentek ki a főtérre. Amint a Háromszék kézdivásárhelyi tudósítója az MTI-nek elmondta, a tiltakozás végén petíciót olvastak fel, melyet a kormánynak, az államfőnek és a parlamentnek kívánnak eljuttatni.

A közhangulat alakulásához az is hozzájárult, hogy a Kézdivásárhelyen megjelenő Székely Hírmondó napilap hétfőn interjút közölt Hodor Istvánnal, a HVIM egyik helyi tagjával, aki elismerte, hogy egy októberi baráti beszélgetésen valóban szóba került egy játékbomba beszerzése a hétvégenként közösen űzött airsoft (műanyag lövedékű légfegyveres) sportjátékhoz, ám Beke István azt mondta, hogy ezt ő házilag is el tudja készíteni. A férfi megerősítette, hogy a beszélgetésen valaki azt is felvetette, hogy ezzel a játékbombával akár december elsején is robbanthatnának. A nyilatkozó szerint azonban csak viccről volt szó, és szórakoztak azon, hogy ha ez megtörténne, „milyen hasast vágnának a felvonuló katonák”. Azt is hozzátette: tudták, hogy lehallgatják a beszélgetéseiket, és bizonyosságot akartak szerezni arról, hogy mennyire figyelik őket.