2024. április 19., péntek

Franciaország felét viheti a szélsőjobb

Páratlan sikert ért el a szélsőjobboldal a franciaországi regionális választás első fordulójában, amelyet a párizsi terrormerényletek után bő három héttel rendeztek, különleges helyzetben. A Marine Le Pen vezette Nemzeti Front (FN) a vasárnapi voksoláson a szavazatok 30 százalékát szerezte meg.

A párt jócskán megelőzte a harmadik helyre szorított kormányzó szocialistákat (PS), akik gyalázatosan leszerepeltek. Másodikként a Nicolas Sarkozy exállamfő irányította jobbközép ellenzéki Köztársaságiak (LR) és szövetségeseik futottak be. Az LR 3 százalékkal, a PS csaknem 7 százalékkal maradt le a szélsőjobb mögött.

A 13 régióból hatban tarolt az FN, de sehol nem szerzett abszolút többséget, így irányítói mandátumhoz sem jutott (még), a többi párthoz hasonlóan. A jobbközép négy régióban, a szocialisták kettőben végeztek az élen.

A december 13-án esedékes második fordulóban derül ki, hogy mely pártok vehetik át egy-egy régió vezetését. A mérsékelt jobboldal és a szocialisták együtt megakadályozhatnák az FN-t abban, hogy a „döntőben” a helyi ügyek irányításához elégséges szavazatok többségét megszerezve végleges győzelmet arasson abban a hat régióban, amelyben az első forduló látványos sikere után nyerésre áll.

Ha az ellenérdekeltek szövetséget kötnek, megakadályozhatják a szélsőjobb diadalát. Néhányszor korábban már sikerült együtt elérniük, hogy az FN – az első fordulós jó szereplése ellenére – ne kaparintsa meg a hatalmat több régióban.

Kérdés, hogy ezúttal egyesítik-e erőiket. Sarkozy ugyanis a napokban többször is elutasította az összefogást. Álláspontját vasárnap este megismételte. Politikai elemzők mégis elképzelhetőnek tartják az ideiglenes szövetségét a rivális szocialistákkal, mert csak így akadályozható meg a szélsőjobboldal kiemelkedő sikere.

Összefogás híján valószínűsíthető, hogy – a francia választások történetében először – hat régióban, azaz csaknem az ország felében, az FN kerül többségbe, s veszi át a helyi irányítást. Ebben az esetben szinte biztosra vehető az is, hogy a francia példa ragadós lesz Európában.

Szakértők szerint a választók jó része főleg azért állt Marine Le Pen mellé, mert az utóbbi években kiiktatta pártjából a korábbi, erőteljes rasszista és antiszemita megnyilvánulásokat. Az FN-t populista szélsőjobboldali erővé szelídítette.

Sokan pedig azért csatlakoztak hozzá, mert kiábrándultak a hagyományos jobb- és baloldalból, amelynek vezető pártjait (kormányzati időkben) korrupciós botrányok lengték be. Ráadásul meghatározó politikusaiknak – így Sarkozynek és François Hollande államfőnek – sem sikerült gyökeres reformokat végrehajtaniuk. Emiatt a gazdaság képtelen megerősödni, továbbra is magas a munkanélküliség (főleg a fiatalok körében), s az ország tele van nyomasztó társadalmi feszültségekkel.