2024. április 25., csütörtök

Gašić: A nők bántalmazása ellen fogok harcolni

Bratislav Gašić védelmi miniszter, aki megalázó kijelentése miatt állítólag már nem sokáig maradhat tisztségében, sajtótájékoztatóján azt mondta, megérti, hogy Aleksandar Vučić miniszterelnök leváltja.

Gašić ismét elnézést kért a B92 RTV újságírónőjétől, akit vasárnap sértett meg Trstenikben. Tudja, hogy a szerbiai társadalomban továbbra is jellemző jelenség a nők bántalmazása, szögezte le a miniszter.

– A szerbiai társadalom túlságosan gyakran nem megfelelő módon viszonyul a nőkhöz. Gyakoriak a bántalmazások. Rendkívül sajnálom, hogy megjegyezésem hozzájárult mindehhez. Mától küldetésemnek a tekintem a nőkkel való megfelelő bánásmódért folytatott küzdelmet – fogalmazott Gašić.

A Szerb Haladó Párt magas rangú tisztségviselője állítólag megérti, hogy Vučić miért váltja le, mert mint megjegyezte: pártjában minden egyes tag egy szebb és jobb Szerbiáért küzd.

A sajtótájékoztatón az újságírók nem tehettek fel kérdéseket. Emiatt később több újságíró egyesület is tiltakozott, rámutatván, hogy Gašić újfent megalázta az újságíró társadalmat.

Vučić továbbra sem nyilatkozott arról, hogy milyen módon kívánja leváltani Gašićot. A kormányról szóló törvény értelmében egy miniszter mandátuma akkor szűnik meg, ha lemond tisztségéről, vagy ha leváltják, vagy ha bizalmatlanságot szavaznak neki, vagy pedig akkor, amikor lejár magának a kormánynak a mandátuma. A törvény értelmében a kormányfő tizenöt napos határidővel köteles megnevezni az új jelöltet, akit a köztársasági parlamentnek kell megválasztania.