2024. április 25., csütörtök

Szexista „beszólása” miatt menesztik a védelmi minisztert

Az NDNV újságíró egyesület a „haladó hatalom” tükrének nevezte Bratislav Gašićot

Azok után, hogy megsértette és megalázta a B92 RTV újságírónőjét, Bratislav Gašić nem maradhat a védelmi tárca élén, jelentette be tegnap döntését Aleksandar Vučić kormányfő, a Szerb Haladó Párt elnöke. Gašić megjegyezése minden egyes szerbiai nőt sért, a kormánynak pedig kötelessége és feladata megvédeni a nőket, mondta.

Gašić vasárnapi, Trstenikben megtartott sajtótájékoztatóján a B92 újságírónője leguggolt a miniszter számára felállított mikrofon előtt, hogy ne takarja el a mögötte álló kamerák elől a minisztert, aki ennek láttán odavetette: „Szeretem azokat az újságírónőket, akik ilyen könnyen térdre ereszkednek.” Gašić később bocsánatot kért mind az érintettől, mind pedig a közvéleménytől.

A miniszterelnök tegnap az egész kormány nevében bocsánatot kért az újságírónőtől és minden Szerbiában élő nőtől, mondván, hogy ilyesminek senkivel nem lenne szabad megtörténnie. Mint kifejtette: nincs mentség Gašić magatartására, ezért – annak ellenére, hogy értékelése szerint jól végezte munkáját a védelmi tárca élén – nem maradhat miniszter.

Bratislav Gašić a barátom, és annak a pártnak az alelnöke, amelyet vezetek, az egyik legodaadóbb emberem. Olyan ember, aki jobban végezte a védelmi miniszteri feladatokat, mint én korábban, és tízszer jobban azoknál, akik most bírálják. Valóban jelentős eredményeket ért el. De ilyen sértések után Bratislav Gašić nem maradhat védelmi miniszter. Kormányfőként mindig kiálltam minisztereim mellett, amikor indokolatlanul támadták őket, most azonban nem tudok igazolást találni a védelmi miniszter kijelentésére – fogalmazott Vučić.

Az SZHP elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy pártjának tagsága elégedetlenséggel fogadja döntését, nem tudta azonban elkerülni ezt a lépést, mert mint megerősítette: egy normális Szerbiáért küzd. Vučić egyelőre nem tudja, hogy pontosan hogyan és mikor váltják le Gašićot, mint ahogyan azt sem, hogy ki kerül helyette a védelmi tárca élére. Mindez állítólag a következő néhány napban kiderül. Az SZHP elnöke azt sem tartja kizártnak, hogy egy-két év múlva Gašić visszatérhet a közéletbe.

A PONT, AMELY UTÁN NINCS TOVÁBB

Az újságíró-egyesületek elsőként követelték Gašić leváltását, mert mint aláhúzták: ízléstelen, szexista hangnemben szólt a B92 újságírónőjéhez.

A Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) szerint jó, hogy Gašić bocsánatot kért, sokkal hitelesebb lett volna azonban, ha még a helyszínen megbánást tanúsított volna, nem csak a közvélemény felhördülését követően. Az UNS azt is felháborítónak találja, hogy a helyszínen jelen levő többi újságíró semmiféle módon nem próbálta megvédeni kollégáját.

Gašić nem először alázta meg az újságírói hivatást, ezért végső ideje, hogy magatartásának következménye legyen, fogalmaztak a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének (NUNS) közleményében.

A védelmi miniszter a „haladó hatalom” tükre, magatartása hűen tükrözi a hatalom viszonyulását az újságírói társadalomhoz és minden egyes polgárhoz, áll a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének (NDNV) közleményében.

Az NDNV támogatta a kezdeményezést, hogy az újságírók és mindenki más a kormány épülete előtt gyűljön össze tiltakozni, mert mint rámutattak: végső ideje véleményt nyilvánítani a hatalomról, amelynek másik minisztere attól sem riad vissza, hogy állig felfegyverkezett rendőrökkel a háta mögött tartson sajtótájékoztatót, így demonstrálva a politikai hatalmat és az erőszakot.

Örülünk, hogy Bratislav Gašić botrányos kijelentése kiváltotta a közvélemény felháborodását. Reméljük, hogy a társadalom elérkezett ahhoz a ponthoz, amikor végre újságírókollégáinknál is betelik a pohár, és elkezdenek küzdeni saját méltóságukért, valamint jogaikért, és megtagadják, hogy eszközök legyenek a politikum kezében – áll az NDNV közleményében.

ELÍTÉLIK, MÁSOK SAJNÁLJÁK

A politikusok és a politikai pártok táborából nem kizárólag az ellenzékiek ítélték el Gašić magatartását. Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke, a kormány nemek közötti egyenjogúságért felelős koordinációs testületének az elnöke megengedhetetlennek tartja az ehhez hasonló viszonyulást az újságírókhoz, valamint a nőkhöz. Az persze méltányolandó, hogy Gašić bocsánatot kért, ám ez nem oldozza fel, jegyezte meg Mihajlović.

Gašić elsősorban egy nőt sértett meg. Jó lenne felfogni, hogy mi a megengedett, és mi nem. Nem tudom, vajon mi történne, ha egy nő viszonyulna így egy férfihoz? A kormány nemek közötti egyenjogúságért felelős koordinációs testületét egy évvel ezelőtt a kormányfő kérésére alakítottuk meg. Szerbia Európa egyetlen olyan országa, ahol a kormány hatáskörébe tartozik ez a testület, és amelyet a kormány egyik alelnöke vezet. Ezen a területen még sok a tennivaló, közösen kell tennünk azért, hogy megváltozzék a nők irányába a viszonyulás. Nemcsak Gašićról van szó, hanem azokról a plakátokról is, amelyek Újvidéken jelentek meg városszerte, és amelyek Aleksandra Jerkov ellenzéki politikusnőt sértik – magyarázta Mihajlović.

Meho Omerović, a Szerbiai Képviselőház emberi jogi és nemek közötti egyenjogúsággal foglalkozó bizottságának elnöke egyetért Mihajlovićtyal. Szavai szerint Gašić a lehető legprimitívebb és legocsmányabb módon sértette meg az újságírót és a nőt. Megjegyzése nemcsak szexista, hanem civilizálatlan is, nyomatékosította Omerović.

Másrészről olyanok is vannak, akik sajnálják Gašićot. Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter meg van győződve arról, hogy Gašić nem gondolta komolyan, amit mondott, vagy nem is úgy értette, ahogyan azt a közvélemény értelmezte.

Bratislav Gašić tisztességes és jó ember, aki kiválóan vezeti a védelmi minisztériumot. Hiszem, hogy ebben a helyzetben neki a legnehezebb – fogalmazott Vulin, hozzátéve: akárhogyan is van, Gašić megjegyezése elfogadhatatlan.